Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktig svensk basketseger

En förlust i EM-kvalet i Östersund —och de svenska basketlandslaget skulle vara hotande nära att förpassas till Europabasketens bakgård. Men Sverige fick en seger när det som bäst behövdes. —  En otroligt skön seger. Inte minst för att vi lyckades kämpa ner ett starkt ungerskt landslag. Vi vann returerna, de viktiga duellerna och inte minst hela matchen, sade Sveriges coach Kostas Flevarakis sedan Sverige besegrat Ungern med 73—67 i Östersund.

Annons
Ungern är redan klara gruppsegrare efter tre raka segrar och verkade inte vara heltända på uppgiften. De ungerska coacherna lät bänkspelarna få mer speltid än vanligt och storstjärnan och matchvinnaren Istvan Nemeth fick inte ens spela.
Men Ungern kom inte till Östersund för att förlora det visade man åtminstone i matchupptakten där de blågula spelarna effektivt stoppades i sina anfallsförsök samtidigt som Ungern lätt hittade sina långa spelare under korgen den första perioden vann Ungern komfortabelt med 2315.

Ny friskus tände Sverige
 Vi kände oss inte alls slagna, utan lyckades plocka fram massor av energi i spelet och lyckades slita till oss initiativet i spelet, konstaterade Sverige bäste poängplockare, Solnaspelaren Jim Nyström, som prickade in 20 poäng och var en frisk fläkt i det svenska landslaget.
23-årige Nyström hade Ungerns coacher ingen koll på han hade ju knappt spelet någonting i de två tidigare EM-kvalmatcherna. Det utnyttjade Nyström på bästa tänkbara sätt. Han vågade ta skott och utmana sina motståndare.
 Det känns riktigt skönt. Den här segern behövde vi inte minst inför den avgörande matchen som nu står på tur på bortaplan i Portugal. Nu gäller det att ladda om och vinna så att vi klarar oss kvar i A-divisionen, sade Nyström.

Kjellbom stoppade Goliat
Coachen Kostas Flevarakis var mycket nöjd med sitt unga garde.
 Det är ett mycket ungt och utvecklingsbart landslag, som visade att det står sig bra mot ett starkt och rutinerat ungerskt landslag. Det är utan tvekan ett lag som kan utvecklas till något riktigt positivt.
En av de stora framtidsmännen är Sundsvalls Joakim Kjellbom. Han jobbade hårt i försvarsspelet och blockade bort flera avgörande skott från jätten Robert Gulyas (214 cm).
 Det var skönt att vinna några dueller mot \"Goliat\" Gulyas, sade Kjellbom men att ta upp kampen mot det storväxta ungerska spelarna kostade också på.
 Jag drog ju på mig ett antal fouls och fick inte spela matchen ut, konstaterade Kjellbom.
Men det var ingen tvekan om att 213 cm långe Kjellbom var en av matchvinnarna i det svenska laget inte minst för att han var en av få blågula spelare som lyckades pricka i straffkasten.

Ödesmatch
Nu väntar ödesmatchen mot Portugal i Toledo på söndag.
 Vi har en bra chans att få revansch för förlusten i Malmö. Portugiserna spelar inte lika organiserat och fysiskt som Ungern. De är mer aggressiva i spelstilen och lättare att störa, ansåg Jim Nyström.

Mer läsning

Annons