Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visby basketdamer fick sitt SM-guld till slut

— Äntligen, det här är mitt första och troligen enda SM-guld!
43-åriga Susanne Rosengren, hela Sveriges basketmamma, jublade i kapp med en fullsatt Södervärnshall när Visby Ladies på tisdagskvällen till slut fick sitt SM-guld i basket.

Annons
Visby har tidigare varit i SM-final fem gånger\~utan att lyckas. Den femte och avgörande matchen mot Luleå på tisdagskvällen vanns med 7269 (4233) i en smått osannolik och historisk finalserie.
Samtliga fem finalmatcher har varit mycket jämna och dramatiska. Inget lag vann med mer än fyra poäng. Och före avgörandet hade inget lag lyckats vinna på hemmaplan.
Visby såg dock långa stunder ut som mästare på tisdagen, speciellt då man ryckte från 1717 till 3117 i början på den andra perioden.
 Jag tycker vi\~långa stunder hade ett bra grepp om matchen, men som vanligt släppte vi in Luleå, konstaterade Visbycoachen Thomas Nordgren.
Enda gången som Luleå var i ledningen var precis i upptakten av den sista tiominutersperioden då Norrbottenslaget ledde med 5554.

Två dominanter
Visby hade två dominerande spelare, tyskan Susanne Kernl och 35-åriga Katja Lewerth. Kernl såg till att hemmalaget fick en bra start. Hon gjorde merparten av sina 17 poäng före paus. Och när Visby på slutet började darra och Luleå kom allt närmare\~steg 35-åriga Katja Lefwerth in och satte det ena straffkastet efter det andra. Säkerheten själv.
Just straffskyttet har tidigare varit något av en akilleshäl för Visby, i femte finalen satte man 85 procent av straffarna. Lefwerth sänkte 14 av 16 och Kernl fem av sex.
Katja Lefwerth finns förresten inte ens med i Visby Ladies programblad. Lefwerth, som tidigare spelat i Visby, kontaktades och ställde välvilligt upp när det drog ihop sig till slutspel och det blev till slut Visbylagets stora lycka:

Katjas straffkavalkad
Vid 6565 satte Katja två straffar, vid 6765 två nya straffar och vid ställningen 6967 i slutminuten ytterligare två straffkast och utökade ledningen till 7167. Sex klockrena straffar i detta kritiska läge i en SM-final vittnar om kyla och starka nerver.
Luleå kom igen till 7169, men ytterligare en straff av Katja Lefwerth i slutsekunderna säkrade segern.
 Äntligen, det här tycker jag var välförtjänt, tyckte Visbys assisterande coach Anders Pettersson. Nu skall jag bara njuta av det här SM-guldet.
Njuter gör säkert också Anders sambo Marie Söderberg, 40. Hon och Susanne Rosengren är de enda som varit med om alla de tidigare finalförlusterna.
Visby vann också på sin bredare spelartrupp. I Luleå får trion Maria Näsström (19 poäng), Katarina Andersson och Christy Bacon dra ett alltför tungt lass. Bacon var för övrigt tisdagens i särklass bästa returtagare.
\~
\~
\~
\~
\~
\~
\~

Mer läsning

Annons