Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM-cyklist omkom och fem skadades

Bilen touchade i dikeskanten och fick ett kast över på fel sida av vägen. Där rammades sex australiska cyklister framifrån.
Vid olyckan i tyska Thüringen miste en 29-årig tävlingscyklist livet, två andra skadades allvarligt.
Bland de skadade finns Katie Brown, tidigare stallkamrat med Susanne Ljungskog i Team Aliverti-Catalunya.

Annons
Ljungskog, som är på plats för att cykla i femdagarstävlingen Thüringen runt, fick besked om dödsolyckan under måndagskvällen. Hon och de andra cyklisterna samlades ihop i en lokal intill tävlingsområdet och fick information av tysk polis och personal från den australiska ambassaden.
Där fick de veta att Amy Gillet, 29, hade omkommit och att fem andra cyklister Katie Brown, Lorian Graham, Kate Nichols, Alexis Rhodes och Louise Yaxley skadats.
Samtliga fem vårdas på sjukhus, och enligt polisen är Yaxley och Rhodes allvarligt skadade.
Klas Johansson, Ljungskogs tränare och sambo, säger att stämningen i Thüringen just nu "är tryckt". Tisdagens etapp ställdes in, och i stället samlades cyklisterna för en minnesstund inne i staden. Därifrån cyklade de gemensamt ut till olycksplatsen och den vägsträcka där det inledande tempoloppet skulle ha avgjorts.
Den 18-åriga bilföraren har hittills varit för chockad för att kunna höras om olyckan.
 Det vi har fått höra är att en kvinna hade kört ner i diket på sin sida av vägen, fått ett kast på bilen och kommit över på andra sidan. Hon körde rakt in i dem, säger Klas Johansson till TT.
 Som jag förstår så ska hon (Amy Gillett) ha omkommit ganska omgående.

Utsatta under träning
Olyckan inträffade vid 18-tiden på måndagen, kvällen före starten i Thüringen runt. Det australiska stallet hade just anlänt från Italien i bil och skulle bara ut och känna på temoploppsbanan.
Bakom sig hade de sin servicebil, som säkerhet. Framifrån var de oskyddade.
 Under träning är cyklisterna väldigt utsatta, säger Johansson.
 De har ingen skyddad bana utan är ute på allmänna vägar. Även om man har en servicebil bakom sig så kan det ju komma folk från sidan eller framifrån.
 Normalt sett kanske man kan väja undan och köra ner i diket, men det här gick så snabbt att de inte hade en chans. Coachen satt i bilen bakom dem och såg hela laget mejas ner framifrån.

Tidigare lagkamrat
Även om tisdagens etapp ställdes in är planen att cyklisterna kommer att tävla under onsdagen.
TT: Känns det konstigt att köra tävlingen?
 Alla blir ju ledsna, säger Klas Johansson.
 En av de skadade, Katie Brown, körde tillsammans med Susanne i stallet i Italien 2003 (Team Aliverti-Catalunya), och även om man inte umgås med alla så har man ju träffat dem. Det är klart att det är jobbigt.
Den omkomna Amy Gillett har i idrottskarriären representerat Australien i OS, men då som roddare i Atlanta 1996. För fem år sedan inledde hon sin satsning på cykel, och 2002 och 2003 ingick hon i Australiens VM-lag.

Mer läsning

Annons