Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM slutade i tårar för Svensson

/
  • Fredrik Svensson kunde inte hålla tårarna tillbaka efter att hans son kommit upp på scenen med en blombukett.

Det blev varken världsrekord eller guld för Sundsvalls Fredrik Svensson i VM:s stora avslutning. Tre misslyckade försök lämnade honom resultatlös. Vid prisceremonin efteråt brast det för hemmasonen, som fick se störste konkurrenten Fredrik Smulter ta emot guldet.
– Det känns svinjobbigt, säger Svensson.

Annons

Det var duellen som alla pratade om. Fredrik mot Fredrik. Sverige mot Finland. Att det skulle bli världsrekord var givet.

Och med de 800 biljetterna slutsålda sedan veckor tillbaka var förväntningarna från Tonhallens läktare enorma.

Det hela slutade i antiklimax.

Världsrekord blev det, men det stod Fredrik Smulter från Finland för. Redan i första lyftet slog han till med 401 kilo, ett ynka halvkilo över hans gamla rekord. Men skulle det ha godkänts? Här och var i hallen höjdes kritiska röster till domarnas beslut att godkänna lyftet.

Till och med tävlingens meet director Markus Hirvonen var frågande.

– Jag tyckte inte att Smulters första var helt okej, men det är en bedömningssport. Han var en lampa mellan succé och fiasko, sa han.

Själv var Smulter också lite kritisk till sitt lyft.

– Det blev en för lång paus och inte ett särskilt bra lyft, sa han till finska Yle.

Fredrik Svenssons misslyckades i sina två första försök på 395 kilo, och var därmed under stor press inför sista och avgörande lyftet. Redan då började många ändå ana vart tävlingen var på väg.

– Jag fick inte tekniken att stämma alls i de två första lyften, säger han.

I sista var han därmed tvungen att höja till 401,5 för att vinna sitt efterlängtade VM-guld. Lyftet såg till en början bra ut, och guldet var centimeter, kanske till och med millimeter, från att gå till Sverige och Sundsvall. Men det här var inte Svenssons dag.

– Det känns så jävla surt att inte få ut den där sista centimetern. Det är jättetragiskt, och skillnaden mellan fiasko och succé är verkligen hårfin i den här sporten, säger han.

När det var dags för prisceremoni kunde Svensson inte dölja sin besvikelse. Kontrasten var påtaglig när han stod bredvid sin finske kombattant som firade insvept i en flagga. När Svenssons son sedan sprang upp på scenen för att ge honom en blombukett kunde han inte hålla tårarna tillbaka.

– Jag ville ju inte stå där, och efteråt var jag inte så pratglad. Det var extra hemskt i och med att jag inte tog någon medalj. Då hade det i alla fall känts lite bättre.

Med ett VM-guld på hemmaplan hade nog karriären kunnat vara över vid det här laget. Med facit i hand väljer dock Svensson att fortsätta åtminstone över ett mästerskap till.

– Det är EM om två månader, och där vill jag ta revansch. Jag vill inte avsluta karriären så här. Därefter får vi se, säger han.

Läs också: TV: Se rekordlyftet och Svenssons försök

Världsrekord räckte inte för Öberg

Inget är för tungt för Gabe

Nilsson tog guldet i sista lyftet

Mer läsning

Annons