Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM-spel en guldgruva för svensk fotboll

Lars-Åke Lagrell tokjublade som alla andra svenskar åt Zlatans show. Det är ju nära nu — till den sportsliga och ekonomiska guldgruvan. —  VM ger uppskattningsvis intäkter på 50 miljoner kronor, säger Lagrell.

Annons
Den magiska kvällen och den underbara natten möttes av en skön morgon och en stillsam torsdagsförmiddag i den ungerska huvudstaden.
Innan flygresan hem skänkte förbundsbasen de sista timmarna i Budapest åt en rejäl bensträckare längs Donau.
Floden låg lika vacker och blå som alltid.
 Jag njuter av värmen, av de vackra broarna, synen av slottet och de tre poängen men det är förstås inte klart än. Även om det är en stor skillnad mellan 10 och 00 är det ingen omöjlighet att vi förlorar mot Kroatien och Island hemma blir en \"måstematch\", säger Lagrell.
 Men vi har onekligen en väldigt god chans.

Inget större firande
Något större firande var det inte tal om när ledningen och spelarna satte sig till bords runt midnatt.
 Det enda vi egentligen firade var att \"Chippen\" (Christian Wilhelmsson) blev Stor Grabb. Han höll i vanlig ordning ett tacktal som de andra spelarna tvingade fram.
 Alla var med utom Zlatan, som redan satt på ett plan hem till Turin.
Stämningen var förstås mycket god, Lagrell förnekar inte att den allmänna känslan var att VM-slutspelet i Tyskland är nära.
Fotbollslandslaget är på väg mot sitt fjärde raka stora mästerskap. Betydelsen är enorm för svensk fotboll.

Runt 50 miljoner?
I det senaste numret av Fotbollmagasinet skriver Lagrell att förbundet uppskattningsvis kan dra in 50 miljoner kronor på att nå VM.
 Den siffran bygger på att vi går vidare från gruppspelet. Det är väldigt svårt att uppskatta intäkterna eftersom vi inte förrän i början av nästa år vet hur stor pott Fifa (Internationella fotbollsförbundet) har att fördela. Det beror på hur mycket pengar sponsor- och tv-avtalen ger.
 Hur mycket vi tjänar är naturligtvis helt avgörande av hur långt vi går. Samtidigt vet vi inte hur stora våra kostnader blir, men jag tror att de kommer att ligga runt hälften av intäkterna, säger han till TT.
Först efter lottningen i Leipzig i december bokar förbundet VM-bas och övriga hotell.
Därefter återstår att förhandla fram ett avtal med spelarna. I vanlig ordning får de en betydande del av kakan. Går landslaget vidare från gruppspelet handlar det troligen om minst en halv miljon kronor per spelare.
 Under årens lopp har det inte varit svårt att förhandla med spelarna. De har visat stort ansvar för svensk fotbolls framtid, säger Lagrell.

Plöjs ned i projekt
De senaste tre mästerskapen EM 2000, VM 2002 och EM 2004 fyllde på förbundets kassa med drygt 100 miljoner kronor. Detta trots att det som bäst blivit en åttondelsfinal (2002) och en kvartsfinal (2004).
Jämför det med att bronslaget 1994 drog in 25 miljoner kronor. Då fick varje spelare drygt 300 000 kronor.
Ett lyckat VM kommer att skynda på förbundets två stora framtida projekt: upprustningen av nationalarenan Råsunda och talangutvecklingen ute i klubbarna.
 Vi vill vässa tränarutbildningen och utveckla talangverksamheten för att få klubbarna att satsa långsiktigt och få fram fler egna talanger. En annan viktig fråga är arenaupprustningen i landet, men den frågan styr vi inte över själva, säger Lagrell.

Mer läsning

Annons