Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Waldner utslagen — håller dörren öppen om framtiden

En diagonal forehand susade förbi Jan-Ove Waldner.
Sannolikt den sista poängen han spelade om i ett stort mästerskap.
Vladimir Samsonov stoppade Waldner i tredje omgången i VM-singeln. Och satte stopp för tidernas mästerskapskarriär i bordtennis.

Annons
Även pingisens mest segervane spelare vet hur en förlust känns. Den sannolikt sista i en VM-hage var som alla andra.
 Det är som alla gånger man förlorar. Jag känner ingenting. 40 är inte mycket att säga om, jag gjorde mitt bästa, sade han sedan han under en smått kaotisk presskonferens återigen bombarderats med frågor om det var hans sista VM.
Ju närmare VM i Shanghai har kommit och ju längre turneringen har gått, desto bestämdare har Jan-Ove Waldner varit i sina svar att han inte har beslutat om det får vara nog med mästerskap nu.
Waldner ville inte prata karriär när han kom till Shanghai. Han kom till 16-miljonersstaden för att spela sitt tolfte individuella VM.
 Jag behöver inte säga när jag spela min sista match. Jag har ingen plikt att göra det. Jag ville ha en vettig chans att göra ett bra VM, sade han efter sin uppmärksammade VM-sorti och en viss irritation kunde anas i rösten.
Waldner har lurat tiden förr. Men sannolikt för sista gången.
Det dröjer två år till nästa individuella mästerskap.
Efter VM väntar några inbjudningsturneringar i Japan i maj och nästa säsong ligaspel i Tyskland. Och däremellan lång betänketid.
 Jag ska ta ledigt två, tre månader. Sedan beslutar jag hur jag gör, sade han.

Misstag i början
Den 39-årige bollartisten gjorde det bra i VM i Shanghai. Men inte tillräckligt bra för att upprepa succén i OS i Aten, då hans geni bar honom ända till semifinal.
Han var inte chanslös mot Samsonov. Men han hade behövt första set och han hade framför allt behövt ta vara på sina chanser.
Men Samsonov vann med 114, 1513, 1210, 117. Waldner förde andra set, fick setbollar emot sig innan hans enda setchans kom:
 På setbollen satte jag en loop på nätkanten och han nuddade nästan bordet då han kastade sig fram. Han han gjort det hade jag vunnit poängen.
Waldners 58:e VM-singel gick dock inte hans väg. Efter alltför enkla missar i inledningen hamnade han i ett skruvstäd som Samsonov obönhörligt drog åt. De har mötts många gånger förr, med fördel Samsonov. Men tisdagens seger innebar 22 i VM och OS. Waldners finalseger över Samsonov i VM 1997 hör till svensk idrottshistoria.
Allt snack och alla skriverier om att Shanghai var slutstationen till trots, var det annat som störde koncentrationen, tyckte Waldner.
 Det var för lite avspärrningar. Överallt var det folk som ryckte i en. På alla ställen i hallen och på vägen till hotellet fick jag jogga för att få vara i fred. Sånt tar på fokuseringen.
 Kanske därför jag aldrig vunnit något stort i Kina...men det är ju en situation jag satt mig själv i.

"Ingen tajming"
Waldner hade också bara gjort ett dubbelbesök i A-hallen i Shanghai Gymnasium. Samsonov spelade båda sina singlar före mötet med svensken där.
En anledning till den tröga starten, enligt Waldner. Trots välkomnande applåder när han tågade in och ovationer när han lämnade rampljuset.
 Helt andra förhållanden än i lilla hallen. Det tog ett set innan jag kom in i matchen, jag hade ingen tajming i början. Sen var det jämnt i tre set.
Waldner fick gå en ny match när han lämnade arenan. Han fick ta sats för att tränga sig genom folkmassan som väntade utanför entrén och försvann springande mot hotellet.
Den mest kände utländske idrottaren i Kina gjorde sin sorti. Sådant passerar inte obemärkt.

Mer läsning

Annons