Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wissman kan bli SM-kung på hemmaplan

Han har bytt Helsingfors mot Helsingborg, och VM mot SM.
Nu siktar Johan Wissman på att bli mästerskapskung i hemmastaden.
—  Två guld är målsättningen, säger 22-åringen.

Annons
I startlistorna finns han anmäld till tre distanser; 100, 200 och 400 meter. Men en sliten kropp som sade ifrån under MAI-galan gör att Johan "bara" siktar på 200 och 400.
 Jag hade velat göra alla tre grenarna, men försöken på 400 meter går precis före finalen på 100 meter och det går liksom inte. Om jag skulle ställt upp i alla tre ville jag ha chansen att vinna alla tre. Två grenar är tillräckligt tufft, förklarar Wissman, som förra året vann både 100 och 200 meter vid SM i Karlstad.
Vänsterlåret protesterade när han sprang 200 meter i Malmö i tisdags.
 Jag var lite för sliten och skulle nog inte ha sprungit MAI-galan egentligen. Jag gick inte för fullt, för att undvika att bli skadad. Musklerna var väldigt stela efter VM.

200 över EM
I sin individuella start i Helsingfors blåste han fram till fina 20,26 i medvinden i försöken, men missade sedan semifinalen med fem hundradelar. Wissman, som tog silver på inomhus-VM 2004, ska satsa vidare på 200 meter över EM i Göteborg nästa år. Då vill han ta medalj och sno åt sig Geir Moens nordiska rekord på 20,17. Men sedan tänker 22-åringen troligen satsa fullt ut på 400 meter.
På 200 meter är Wissmans eget svenska rekord 20,43, på den dubbla distansen är Jimisola Laursens 45,54 inom räckhåll för Helsingborgssprintern redan nu. Kanske kan det bli två svenska rekord redan under SM-helgen?
 Ja, det får man se. Men jag brukar vilja ha bra löpare som jag hänger på under 400-metersloppen och jag tror väl inte det finns någon som startar så snabbt i SM. Och 200 meter är efter 400-metersloppen, så vi får se hur min kropp reagerar. Men hyfsat fort ska jag nog kunna springa.

Vem blir SM-drottning?
Wissman får också finnas sig i att det är han som är det stora affischnamnet för hemma-SM. Det är han som chattar med lokaltidningens läsare, håller presskonferens, skriver autografer i sponsorstält och finns på jättebilder runt om i hemstaden.
Det är redan förutbestämt att det är han som ska bli SM-kungen.
Då är det mer ovisst vem som blir SM-drottning, där står kampen mellan Carolina Klüft samt systrarna Susanna och Jenny Kallur. Trion är anmälda på samma distanser 100 meter, 200 meter och 100 m häck och har stora möjligheter att utgöra prispallen i alla tre grenarna. "Carro" har bäst årsbästa på 200 meter, Jenny på 100 meter och Susanna på 100 meter häck.

Mer läsning

Annons