Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Womens Cup inget ekonomiskt lyft för Djurgården/Älvsjö

Förlust på hemmaplan, 0—2, för en vecka sedan.
Sportsligt ser det tufft ut för Djurgården/Älvsjö att vända till seger i returmötet mot Turbine Potsdam.
Ännu värre är det att gå med ekonomisk vinst efter helgens final i Women's Cup.
—  Jag vet ännu inte om vi går runt, säger ordförande Per Darnell till TT.

Annons
Det heter Uefa Womens Cup och är damfotbollens motsvarighet till herrarnas Champions League. En flagga med Europeiska fotbollsförbundets logotype på presskonferensen inför lördagens returmatch. Ungefär så långt sträcker sig likheterna mellan herr- och damfotbollen den här gången
När det talades om ekonomiska klipp för Helsingborg och AIK i Champions League för ett par år sedan, väljer Per Darnell att prata om något annat.
Nämligen hur man minskar utgifterna så mycket som möjligt.
Han kan dra fler olika exempel:
Som att man inför finalen mot tyska Potsdam inte hade råd att skicka någon representant för att spionera på motståndarlaget.Eller att man fått leta billigast möjliga alternativ när det gäller resor. Därför flyger man inte hem förrän på måndag från Potsdam strax utanför Berlin. -Det är självklart en extra belastning för laget, säger han.En av laget spelare, Annica Svensson, finns inte med i Potsdam. Hon har en viktig tentamen på måndag som hon skulle missa om hon åkte med samma flyg som övriga laget.
 Ett annat flyg skulle kosta 9 000 kronor och det är helt utanför ramen för oss.
Det var till och med nära att det inte blev någon final alls.
 Jag var nära att tacka nej i semifinalen (mot Arsenal). Stockholms stadion hade ingen gräsmatta, Stockholms stad släppte inte in oss på Söderstadion. Vi hade ringt runt till grannkommuner, från Eskilstuna och Katrineholm till Västerås och Enköping för att hitta en plan men det var för kallt väder. Då känns det så här: Vad fan ska vi hålla på med det här för?
 Men då gick förbundet in, de vill inte förlora ansiktet genom att ett lag lämnar walk over. Man ställde upp med Råsunda och förbundet blev arrangör av matchen.
Darnell kan ännu inte göra ett definitivt bokslut, men en eventuell förlust är i storleksklassen 50 000 kronor. Den kommer dock att täckas av Svenska fotbollförbundet.
 De täcker förluster i direkta kostnader, men inte ideella kostnader.
Vad anser du personligen om att det inte är prispengar i Women's Cup?
 Det är svagt att det inte är prispengar när man går hela vägen och vinner turneringen. Då ska det finnas prispengar. Det andra är att det är tråkigt att det ska vara två finaler. Så är det inte i Champions League, där är det en final och det blir en stor händelse. Här blir det två mindre händelser vilket kostar betydligt mer pengar.

Gärna medalj
Möjligheterna till spelarbonus om ni vinner?
 Nej, inte ett öre, det är ju det vi tycker är synd. Vi skulle ha vinstpengar, då skulle de kunna gå till spelarna för de har det så fattigt ändå.
Klubben är dock en spelare rikare till returen. Landslagsanfallaren Victoria Svensson är tillbaka efter sin skada.
 Jag är optimistisk. Vi kan göra mål, det måste ju lossna någon gång. Ett tidigt mål så...
Vad skulle en seger betyda för dig?
 Mycket, jag har ju vunnit allsvenskan men det är internationellt man vill vinna. Det vore skönt att vinna här och åka till EM med självförtroende och ro hem en fin medalj även där.

Mer läsning

Annons