Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zäta den bäste

/

Då: En körkortslös yngling. Nu: Poserande med sin läckra BMW X5. Visst tog Henrik Zetterbergs karriär fart. Han har blivit vår största stjärna på 2000-talet.

Annons
Ta en titt på bilden här intill.
Den är egentligen rätt fascinerande.
Det är sex år sedan bilden togs, med Zetterberg bredvid en Mats Sundin i papp.
I dag är \"Sudden\" fortfarande kvar i världstoppen men tiden talar emot honom, medan Zetterberg var Sveriges hetaste hockeyspelare i vintras och är på väg att ta plats som en av de riktigt stora i hockeyvärlden.
Idolen har blivit lagkamrat i Tre Kronor och motståndare i NHL.
Det här trodde jag inte då. Jag trodde möjligen att jag skulle kunna spela i Elitserien och livnära mig på hockeyn. Jag var mest glad över att jag var med i A-laget i Timrå, säger Zetterberg.
Då var Sundin och Peter Forsberg dina idoler. Hur ser du på dem i dag?
Jag ser upp till dem lika mycket nu som då, eftersom de fortfarande är så stora och har gjort så mycket för svensk hockey.
Som vanligt tonar Zetterberg ner sig själv.
På frågan om varför just han lyckats bäst av talangerna i Stjärna 2000-serien:
Jag har haft tur. Jag har hamnat rätt hela tiden, både när det gäller klubb och medspelare. Utan mina lagkamrater hade jag inte kommit så här långt.
Han pratar även om glädjen.
Man måste tycka att det är roligt. Det är fortfarande så otroligt kul att jaga den där gummitrissan och vi i laget blir som en familj.
Just familjekänslan fanns där 1999.
Då var han på väg att avsluta den sista terminen på Barn- och fritidsprogrammet på Timrå Gymnasium och var sambo med hockeykompisarna Hans Ottinger och Martin Zetterberg.
Vi bodde i en trea, där vi turades om att bo i vardagsrummet. Vi hade väldigt mycket skoj ihop och vi levde ett enkelt och bra liv.
Din kontakt med dem i dag?
Vi hörs emellanåt och kommer också att träffas någonting i sommar.
Zäta spelade i Allsvenskan och glänste när han fick chansen, men viljan att bli bättre var för stor tyckte dåvarande tränarduon Peo Larsson och Kent Norberg.
Ordern var: dra ner på den egna träningen.
Martin Romö (numera i allsvenska Växjö) var hemma från lumpen och då körde jag mycket friåkning med honom på dagarna. Det var så mycket hockey att jag knappt fattar hur jag hann med skolan, säger Zäta med ett skratt.
Trots fyra VM, ett OS och två NHL-säsonger så är det ingen tvekan om vad som är hans största ögonblick i karriären hittills.
När vi gick upp i Elitserien med Timrå 2000. Den där underbara känslan som man hade direkt efter det var klart. Det kommer att rankas högst fram till att jag vinner något stort.
Vad har du för koll på de andra som var med i serien Stjärna 2000?
Erik Sundin och tvillingarna Eriksson känner jag till. Mattias Pettersson och Mattias Nylund känner jag däremot personligen. Jag försöker se Giffarna när det passar.
Nylund har ju varit utlandsproffs och gjort debut i A-landslaget, så det är fler än mig det har gått bra för.
Men de andra på topp 10-listan får ursäkta.
Den största stjärnan heter Henrik Zetterberg och så kommer det vara några år till på 2000-talet.
För Zäta älskar ju att jaga den där gummitrissan ...

Mer läsning

Annons