Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zäta: Klart att det börjar tära på mig

/

Henrik Zetterberg är fortfarande kontraktslös. Nu väljer han att tala ut om strulet med Detroit. — Klart att det här börjar tära på mig, säger Zäta.

Annons
Trots att det numera är lönetak i NHL har Red Wings valt att skriva kontrakt med flera äldre stjärnor, innan förhandlingarna med Zetterberg och ryssen Pavel Datsiuk slutförts.
Något som förundrar många, då duon hela tiden setts som den ålderstigna klubbens framtid.
Jag vill inte säga att jag är besviken på Detroit, men det var klart att jag hade hoppats att de skulle komma till oss först, säger Zäta.
Som vanligt är han försiktig i sina uttalanden, men han erkänner samtidigt:
Det är lite jobbigt att vara kvar hemma och vänta på vad som händer i förhandlingarna. Jag hade redan velat vara på plats i Detroit. Samtidigt så är jag inte direkt förvånad, för så här kan det gå till i förhandlingar.
Om nio dagar börjar campen inför NHL-säsongen.
Jag hoppas vara på plats då, men vet inte. Jag tänker inte sätta upp någon deadline när det här ska vara klart. Det får ta den tid det tar.
Red Wings har cirka sju miljoner dollar kvar i sin lönebudget, vilket ska räcka till tre eller fyra spelare.
Därför är risken stor att Datsiuk eller Zetterberg offras om inte den förstnämnde väljer spel hemma i Ryssland vill säga.
Henrik vill inte gå in på summor eller längd på kontraktet under pågående förhandlingar.
ST-sport har tidigare berättat att det var högaktuellt med ett kontrakt på närmare 19 miljoner kronor per år. I det fallet handlade det om ett långtidskontrakt på fyra till fem år, något som Zetterberg ställer sig tveksam till.
Orsaken är att efter säsongen 2007/2008 blir han, tack vare det nya NHL-avtalet, free agent. Det innebär att han då får gå till vilken NHL-klubb som helst.
Det jag kan säga om förhandlingarna är att vi inte är överens om vad som är en marknadsmässig lön för mig och vilken längd vi ska ha på kontraktet.
Sedan är det ju så klart att lönen blir högre på ett längre kontrakt.
En jämförelse med spelare av samma kaliber som Zetterberg gör att årslönen på ett tvåårskontrakt bör ligga på mellan 1,4 och 2 miljoner dollar - alltså någonstans mellan drygt tio och femton miljoner kronor.
Ett klubbyte kan bli aktuellt om förhandlingarna med Detroit strandar.
I Nordamerika har det florerat rykten om att klassiska Edmonton Oilers och Toronto Maple Leafs är intresserade av Zetterberg.
Jag har inte hört något från någon annan klubb, försäkrar Zäta.
Chanserna att han spelar i Timrå IK i vinter är minimala.
Eller som han själv säger:
Spelar jag inte i NHL så blir det Timrå men det vet ju alla redan.

Mer läsning

Annons