Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zäta: Nu är vi inne i turneringen

Det krävs nio matcher för Sverige i Innsbruck och Wien för att man ska kunna ordna det första svenska VM-guldet sedan 1998. Den inledande fighten i går mot Ukraina var förhoppningsvis den allra sämsta... — Men det kändes oerhört skönt att få vinna. Nu är vi inne i turneringen, menade Henrik Zetterberg.

Annons
Före gårdagskvällen hade Sverige mött Ukraina vid tre tillfällen och vunnit med 72, 50 och 70. Samtliga handlade om VM-fighter under 2000-talet.
Efter den första perioden i går såg det ut att kunna bli liknande siffror igen. Speciellt som Sverige fick hål på målvakten Kostyantyn Simchuk redan efter 5.17.
Det var Magnus Kahnberg som fick fritt fram från högra sarghörnet, sedan en Ukrainaback valt att ta en annan svensk spelare istället för att försvara eget mål.
När Kenny Jönsson skickade in 20 efter 9.07 i spel fem mot fyra trodde nog de flesta att matchen redan var över.
Ukrainagänget såg mycket begränsat ut och ingenting tydde på att matchbilden skulle ändras i mittenperioden. Men Tre Kronor somnade in rejält och bjöd på två frilägen bakåt.
Det första utnyttjade Bogdan Savenko iskallt med en puck mellan Henrik Lundqvists benskydd (6.32). Och 22 blev det efter 12.37 sedan \"Lunkan\" först räddat ett friläge och sedan Kenny Jönsson oturligt styrt in pucken i eget mål efter ett backskott.
iV
Vi gjorde en bra första period, men tappade i andra och kom in i deras tempo. Och i det spelet är vi inte bättre än Ukraina, menade Zäta och fick hjälp av Timråkompisen Jonathan Hedström:
Vi gick ner oss i andra. Sådant som kan hända. Men segern var det viktigaste.
Tredje perioden blev nervös och länge ett stort lidande. Inte förrän Bengt-Åke Gustafsson gick ner på tre kedjor och bänkade bröderna Sedin och Jonas Höglund började det hända saker. Samuelsson tog Höglunds plats i första kedjan med Påhlsson och Alfredsson.
Utdelningen lät inte vänta på sig. Alfredsson sköt snyggt in 32 i högra krysset efter 10.08 på passning från Christan Bäckman. Och de svenska fansen kunde pusta ut lite grand.
Men förutom segern är det bara att glömma den här öppningsmatchen. Å andra sidan är det svårt att spela mot lag som hela tiden hakar och låser upp spelet.
Nu väntar Danmark i nästa match och det kan bli lika hårt där, påpekade Zäta.
Förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson var förstås lättad:
Vi fick kanske 20 lite för lätt och gick ner i tempot i andra, vilket straffade sig. Jag visste det skulle bli en tuff match och det känns bra att vi till slut vann.

Mer läsning

Annons