Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sportcheferna i Sundsvall Hockey och Timrå om värvningarna som lyckades – och misslyckades

De är ansvariga för spelartrupperna och det sportsliga i Medelpads två lag i Hockeyallsvenskan.
Nu berättar Stefan Lindqvist och Kent Norberg om jobbet som sportchef, deras bästa värvningar och de som inte blev riktigt lika bra – och vi har listat alla övergångar.
– Den som betytt mest för mig, både känslomässigt och värvningsmässigt är Martin Sonnenberg, säger Lindqvist.
– De klart bästa värvningarna är Kimmo Kapanen och Johnny Pohl, säger Norberg.

Inför säsongen 2008/09 tog Stefan Lindqvist över ansvaret som sportchef i Timrå IK då han ersatte Kent Norberg som flyttade till Göteborg och Frölunda.

Sedan dess har de båda hunnit med att plocka in 210 nya namn under de åtta säsonger som passerat. Ett par av namnen återkommer flera säsonger i form av lån eller övergångar.

För "Linkans" del har det blivit 113 namn medan "Nubben" hunnit med 95.

– Det är många det, konstaterar Lindqvist.

– Jag är säkert uppe i 200 namn på mina 15 år som sportchef, säger Norberg.

Båda har under tiden som sportchefer varit med i både SHL och nu i Hockeyallsvenskan. Lindqvist har även hunnit med en sväng i division I.

Och nog finns det skillnader i arbetet som annars går ut på samma sak.

– Det är som en helt annan värld att hålla på i SHL jämfört med Hockeyallsvenskan. Det ska man säga, för hur det än är så är det klart att pengarna har en viss betydelse när du är sportchef. Det är lättare att värva spelare i SHL också, säger Norberg.

– Ju högre upp man är, ju mer påpassad är man men det är samma snubbar man har att göra med. Men jobbet i sig är det inte så stor skillnad på, säger Lindqvist.

Genom åren har Lindqvist och Norberg varit med om både toppar och dalar. Och när det går tungt på isen är det många som höjer röster om att nya spelare måste in.

– Under de första åren lyssnade man väl kanske mer på sådant, men nu bryr jag mig inte. Det är lätt att gapa men svårt att köpa en ny bil om man inte har pengarna, säger Norberg.

Efter åtta respektive 15 år som sportchefer har duon varit med om en hel del.

En övergångshistoria som Lindqvist minns extra väl var när Tom Wandell anslöt till Timrå från Dallas Stars inför "Linkans" första år i Timrå.

– Det är en rolig historia. Han kom på lån från Dallas, något som man egentligen inte fick göra och i det fallet blev vi någon form av farmarklubb till Dallas och det fick vi lite skit för från Hockeyligan, säger han.

– Nästa år var det tvärtom, då var det snack om att det vore bättre att de svenska spelarna kommer hem. Så jag låg lite bakom det hela på något vis.

Med 210 namn som anslutit till lagbyggena genom åren har det blivit både flippar och floppar.

Och några namn står ut på båda sidor av skalan för de båda sportcheferna.

– Den som betytt mest för mig, både känslomässigt och värvningsmässigt är Martin Sonnenberg. Vi satt i januari och skulle värva en spelare, men hade inget glödhett att gå på. Så fick jag ett tips om Sonnenberg och vi var tvungen att ta ett beslut. Då gick "Tarvis" förbi mitt kontor när vi pratade, och de var i Kalpa samtidigt, så jag frågade honom. Han sa att vi skulle ta hit honom, säger Lindqvist.

Och en flopp?

– Jag kan inte säga att någon blev monsterkonstig, men Toni Mäkiaho blev det lite konstigt med. Det blev inte bra för någon.

Även Kent Norberg har sina namn.

– Jag har tagit in två spelare genom åren som gjort stor skillnad, och det är Kimmo Kapanen och Johnny Pohl. Kapanen kom på try out när vi var tvungen att byta målvakt. Han kom in och vände det för oss.

– På andra sidan finns väl Vladimir Machulda, men det är mest för att han gick sönder direkt, och det var inte vad vi tänkt oss.

Läs också: Sundsvall Hockey vann derbyt inför fullsatt arena

Läs också: Rätt spelare klev fram i Sundsvall – fel spelare var bäst i Timrå