Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sporten som håller i längden

Nu drar den lokala längdsäsongen igång.
Klubben som står som värd för premiären arrangerar också den sjätte och sista delen av Midälvaskidan – som firar 20 år i år.
Initiativtagaren Arild Wiklander drar fortfarande sitt eget längdspår på gården i Tynderö.
Alla som åker Vasan borde vara bussiga och delta, säger 83-åringen, som är Medelpads bästa Vasaloppsåkare genom tiderna.

Arild Wiklander öppnar dörren iförd pjäxor och en träningsoverall med Tynderö IK på ryggen.

I huset där han föddes 1925 dukas det upp hembakta lussekatter, pepparkakor och skurna bitar i vardagsrummet, där antalet frodiga växter visar att någon har gröna fingrar.

Vi fick många blommor när vi firade 60-årsjubileum, berättar Margit Wiklander, som ser oerhört pigg ut för att snart fylla 90.

Hon promenerar flitigt, men maken Arild föredrar fortfarande skidåkning.

Jag tycker om att åka skidor. Men man kan inte åka vad som helst när man är över 80. Det är lätt att falla och svårt att ta sig upp, säger han.

Det syns inte när han spänner på sig skidorna vid husknuten och stakar sig bortöver på lägdan längs med det spår han själv har dragit med skotern.

Gamla takter sitter i.

I över 50 år har hans prestation på Vasaloppet stått sig i Medelpad.

1956 gick han i mål som tvåa, och sen dess har ingen åkare härifrån lyckats slå hans resultat.

Längdåkning har alltid varit en väsentlig del i Arilds liv.

En gång åkte han skidor på isen hela vägen från Skäggsta, Tynderö, till Skönsberg, där han undervisade på högstadiet i bland annat samhällskunskap.

Det var den 15 april 1970. Dagen efter kom isbrytaren och bröt upp, minns Arild, som under 20 års tid var ordförande i Tynderö IK.

I mitten av 80-talet började skateåkningen få fäste, men deltagarna svek.

1986, samma år som Palme mördades, ingick alla årsklasser i Åstöloppet – juniorer, seniorer och veteraner – men det var bara några i varje klass. Nu måste det hända någonting konstaterade jag, berättar Arild.

Sagt och gjort.

Våren 1987 bjöd han in olika arrangörer till ett möte och kom överens om att starta Midälvaskidan.

I motionsserien som frodas än i dag ingick från början fem lopp: Wåffelrännet, Njurunda Runt, Fiskarrennet, Storskälarrännet och Attmarsloppet.

Alla som slutförde fyra av tävlingarna samma år belönades med en graverad skida.

Den här säsongen ingår sex lopp: Våffelrännet, Södra Berget Runt, Medelpads Classic Ski, Bror Viklunds lopp, Njurunda Runt och Fiskarrennet.

Det är många medelpadingar som är ute och åker sina träningsrundor. De borde ställa upp i de kortare loppen häromkring. Det är trevligt, säger Arild.