Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sportens travexpert kritisk till ATG:s hantering av Boost: "De måste vara lite mer seriösa"

När ATG presenterar Boost-dragningen i tv finns det vinnande numret redan ute.
– ATG får skylla sig själv att det blir konspirationsteorier, säger Mittmedias travexpert Patrick Sjöö.

Annons

Boost är ATG:s nya turspel som kan får V75-vinster att växa med upp till 100 gånger insatsen.

– Det är som att lägga till Joker när man spelar Lotto. Ett bra komplement för dem som vill ha lite extra spänning, säger Mittmedia-sportens travexpert Patrick Sjöö.

Det kostar 30 kronor, eller 10 procent av V75-kostnaden på system över 300 kronor, för att vara med på det tresiffriga Boost-numret.

I ett uppmärksammat blogginlägg i lördags kritiserade Patrick Sjöö hanteringen av Boost-dragningen. Han fick medhåll av många i sociala medier. Anledningen är att Boost-numret redan finns ute på nätet då numret presenteras i tv-rutan.

– Jag har sett att det varit så några veckor i rad och det känns inte seriöst. Både ur spelsäkerhetssynpunkt och spänningssynpunkt så är det inte särskilt bra. Dessutom läste jag i Travronden att ATG:s marknadschef Sten Andersen säger att numret dras i programmet V75-direkt. Men nu förstår ju alla att så inte är fallet, säger Patrick Sjöö.

Hur skulle man ha gjort i stället?

– Man måste givetvis visa hur dragningen går till. Svenska spel slänger inte upp sju nummer och säger att det här är den rätta lottoraden. Man visar hur det går till att få fram numren. Nu får ATG skylla sig själva att den blir konspirationsteorier. Sådana dyker alltid upp. Jag förstår förstås att ATG aldrig skulle fuska, men de måste vara lite mer seriösa. Som sagt, det här hade varit en ickefråga om ATG visat hur man kommer fram till det vinnande numret, säger Patrick Sjöö.

– Vi har en slumptalsgenerator som tar fram det tresiffriga Boost-numret och den skyddas så att ingen kan gå in utifrån. En lösning som Lotteriinspektionen kollat och godkänt, säger Per Tellander, chef för affärsutveckling på ATG och vd för produktionsbolaget Kanal 75.

Han förklarar också varför numret går att se tidigare på nätet.

– När loppresultatet i avdelning 7 är klart så skickas en signal till Boost-datorn som hämtar ett nummer. Och när V75-utdelningen sedan är klar så presenteras även Boost-numret och kan ses av de som sitter och uppdaterar sidan på nätet. I tv vill vi visa numret på ett lite roligare sätt och gör en visuell exponering där. Så någon dragning sker inte i tv.

– Baksidan av det hela är att det går att se numret innan det visas i tv, men alternativet för oss, att hålla på V75-utdelningen, är sämre, säger Per Tellander och förtydligar varför ATG inte valt att göra en mer öppen dragning liknande som Svenska spels med Lotto:

– Det skulle behöva byggas en maskin med bollar med mera och vi skulle behöva ha statens kontrollant på plats. Det blir en för dyr lösning och det här är ju inte i samma paritet som Lotto heller, som är ett eget spel, medan Boost är ett tilläggsspel, säger Per Tellander.