Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sporthandeln vinnare i jul

Sport- och fritidshandeln blir vinnaren i julhandeln. Tuffast är det för möbler och elektronik, visar detaljhandelsförsäljningen för oktober.

Detaljhandelns omsättning i oktober sjönk med 0,6 procent jämfört med september. Och jämfört med oktober i fjol blev nedgången 0,7 procent.

– Det är precis som vi förutspådde tidigare, att hösten skulle bli svagare än vad det har varit hittills i år, säger Jessica Lindblom, detaljhandelsanalytiker på Handelns Utredningsinstitut (HUI).

Extra tufft har de kapitaltunga branscherna, som möbler, elektronik och järn- och bygghandeln, haft det. Samtliga backar enligt HUI:s och SCB:s detaljhandelsindex.

– De är nere på väldigt svaga siffror jämfört med rekordåret 2007. Jag tror att det kommer att fortsätta även nästa år, säger Jessica Lindblom.

Apoteksbranschen hör till de som går bra även i lågkonjunktur. Precis som sport- och fritidshandeln.

– Den branschen har gått väldigt bra i år. Vi tror att den kommer att bli vinnaren i julhandeln, säger Jessica Lindblom.

HUI tror att julhandelsprognosen, en ökning av omsättningen med 2,5 procent i december, kommer att hålla. Därmed spräcks för första gången 60 miljardersvallen och omsättningen landar på drygt 61 miljarder kronor. Prognosen bygger dock på att prisökningarna på livsmedel avtar.

Att 2009 kommer att bli ett svagare år råder det inga tvivel om. HUI kommer att behöva revidera ned prognosen på 3 procents tillväxt, enligt Jessica Lindblom. En viss vändning kan skönjas 2010.