Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sporthistoriens tio mest ofrivilligt blöta

Vatten. Water.
Wasser. H2O.
Kärt barn har många namn.
Och nog är sporten beroende av den, i både fast, flytande och gasform.
Idag på Sommartoppen - Magnus Sjöholms blötaste idrottshistorier.

Sommartoppen
1. En klar vinnare p g a idén - att förlägga bandylandskampen mellan Sverige och Finland till en badplats! Denna strålande, varma vårdag 1949 gick direkt på avslag de tyngre svenskarna genom isen på Timmerbäcksbadet i Linköping. Sedan följde ena måldomaren och när även den norske huvuddomaren började sjunka efter knappt 90 sekunder blåste han av "vattenpolomatchen".

2. OS i London 1948 borde symboliseras av fem badringar. Det öste ner 13 av 14 dagar. Flera grenar flyttades inomhus. Trots att gymnastiken fick avgöras på två dygn var det ändå mer rättvist än hala satsbräder och blöta räcken. På en odränerad ansatsbana i tresteg hoppade Arne Åhman först. Sedan försvann banan och med den favoriterna. Det hjälpte inte ens att trestegshoppa mellan sjöarna före plankan. Svensken hade flyt och vann!

3. Basketmatcher ställs sällan in p g a regn. OS-finalen mellan USA och Kanada 1936 borde ha blivit det. Den spelades utomhus på en plan av lera och sand och skyfallet gjorde den inte bättre. Bollen gick inte att studsa och blev så hal att den var svår att fånga. USA vann 19-8!

4. Världens våtaste fotbollsmatch lär vara den spanska cupfinalen 1995 mellan Valencia och Deportivo La Coruña. Matchen måste avgöras men Santiago Bernabeau höll inte för det tropiska skyfall som började i pausen. Efter 30 min. fotbollsparodi där bollen endast kunde förflyttas i luften tvingades domaren blåsa av. En vecka senare tog sig de 70 000 supportrarna återigen de 30, respektive 40 milen till Madrid för att se elva minuters totalt händelselös, måltorr, fotboll. Valencia vann!

5. Att tappa en am. fotboll oattackerad händer någon gång per säsong. I collegematchen Florida St.-Wichita St. i Tallahassee, Florida 1969 inträffade det 27 gånger. Orsaken: bollen var såphal då det enbart under matchen föll 80 mm regn ( en hel normalsvensk sommarnederbörd).

6. 1965 hölls Friidrotts-SM sent på hösten. Det var ett experiment. Det misslyckades. Under tre dagar regnade och åskade det oavbrutet över Västerås. 3000 m. hinder var en enda stor vattengrav. På 1500 m. tog man sig i land efter ca 4 min.

7 Lagom till prisutdelningen öppnade sig himlen över OS i Mexico City 1968. Musikkåren sökte skydd och arrangörerna fick knuffa ut de motvilliga medaljtjejerna på 800 m. Prisutdelaren, en gammal engelsk lord, vadade ut med plastpåsar på fötterna. Tjejerna var så sura att pussbenägna idrottsgubbar fick nöja sig med vattenpussar.

8.. Det regnade så mycket under tennisturneringen i Jacksonville 1956 att matchen mellan Uffe Schmidt och amerikanen Gardner Malloy avbröts vid 3-3 i första set. Efter lång väntan beslöt man fortsätta på en inomhusarena 15 km. bort. Där hade precis en iscirkus uppträtt och golvet var om möjligt än halare än den ursprungliga tennisplanen. Efter ett isdansinspirerat första set, 7-5 till svensken, återvände man till Jacksonville. Malloy vann 2-1 i set.

9. Skyfall efter skyfall gjorde att greenerna inte alltid hann prepareras vid de sällsynta regnuppehållen på Southern California Women´s Open. Mary Browns putt på 18:e flöt över den vattenfyllda koppen. Hålet dränerades och bollen fick spelas om. Då "sänkte" Mary putten!

10. Som Tarzan svingade sig Johnny Weissmuller mellan lianerna på bio. Om drivern var greppet sämre Efter en runda präglad av störtregn och höga scorer under Bing Crosby Pro-AM 1952, påstod den trefaldige OS-guldmedaljör i simning att det var hans livs blötaste idrottstävling!