Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Språket viktigt för demokratin

Juridik- och byråkratspråk från myndigheter kan vara ett demokratiproblem. Framförallt om mottagaren, det vill säga den vanliga medborgaren inte förstår språket.

Så kan det ofta vara, kanske för ofta. Därför jobbas det nu med att få det skriftliga språket begripligare. Ett led i det var ett seminarium som hölls i Sundsvall under onsdagen. Arrangören Klarspråk i Västernorrland hade döpt träffen till - Måste vi krångla till det.

Omkring 150 deltagare från kommuner, myndigheter som domstolar, CSN, Försäkringskassan med flera deltog. En av föreläsarna var Fredrik Bohlin, domare i Hässleholms Tingsrätt. Han har under många år arbetat med att förenkla språket inom domstolsväsendet. Vilket inte är helt självklart och enkelt.

Han syftar då framförallt på hur domar skrivs. Ofta svåra långa ord, ett formellt språk som i första hand vänder sig till juristkollegor och problem med att lyfta fram det viktiga i texten för allmänheten.

– Det handlar om ett språk som formats av jurister för jurister, sade han och visade och berättade om några exempel.

Varav ett när en högre domstolsinstans beslutar i en överprövning. Om det till exempel står: Fastställde domslutet, betyder det att domen i den lägre instansen var ok, även om det fanns vissa brister. Om det står: Fastställd dom, betyder det att domen i alla delar var rätt i den lägre instansen.

Nu är inte allt nattsvart. Det pågår arbete ute i olika domstolar runt om i landet, där man aktivt arbetar för att försöka förenkla och göra språket tydligare.