Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spring för glatta livet – eldsjälen vill få fart på din vinterlöpning

Han kan inte springa själv längre – men vill inspirera och få andra att ge sig ut.
På vintern också.
Stig Henriksson är eldsjälen som startat och driver löparserien Vinterpokalen i Sundsvall.

Idén fick han från åren i Stockholm. Vinterpokalen var en löparserie som hölls under de kallare månaderna på året. Serien blev kortlivad, men minnet av den etsade sig fast hos Stig Henriksson och när han flyttade upp till Sundsvall följde det med.

– Det finns ju en uppsjö av tävlingar under sommaren, men nästan inga alls under vintern. Det är ett bra sätt att komma ut, testa formen lite och tävla mot sig själv, säger Stig Henriksson.

Han bestämde sig för att prova hur stort intresset för vinterlöpning var här uppe. Det var nio år sedan. Och det är Stig Henriksson som ensam har anordnat de 54 deltävlingarna genom åren.

– Ibland när jag har mått dåligt och känt att jag inte orkar har jag tänkt att "tänk om det kommer någon långväga, jag måste köra". Allt hänger liksom på mig, säger han.

Premiumläsning: Superenkla metoden ger dig ett längre och friskare liv

Genom åren har han fått höra att initiativet att starta Vinterpokalen är jättebra. Trots det har deltagarantalet inte ropat succé.

– Många säger att det är jättebra, men sen kommer de aldrig hit och springer ändå. De betalar hellre flera hundra kronor i anmälningsavgift och åker till Stockholm och springer de stora loppen. Jag vet inte vad det beror på, men det är kanske att de kan gömma sig lite i mängden där, säger han.

Årets serie är inne på sluttampen. En deltävling, av totalt sex lopp, återstår. Och därefter hålls en avslutning med prisutdelning och fika. Tanken är att det ska bli ett tionde år med Vinterpokalen. Men Stig Henriksson vågar inte lova något.

– Jag skulle vilja köra i tio år, men jag har åkt in och ut från sjukhuset en hel del så jag vågar inte lova att jag orkar hålla i gång ett år till helt själv.

Premiumläsning: Västernorrland näst sämst i Sverige på motion men bra på att snusa – se hela listan

Intresset för löpningen har funnits sedan han var ung och han sprang mycket själv. En skada satte stopp och läkaren sa att höften var helt slut.

– Jag kom ändå i gång och sprang Lidingöloppet, men blev skadad igen och efter en knäoperation blev jag tvungen att sluta helt. Det var 2008, säger han.

Vinterpokalen blev ett sätt att ändå behålla intresset för löpningen.

– Och så vill jag inspirera fler att börja löpa – även under vintern, säger Stig Henriksson.

Missa inte vår nya nyhetsapp för Iphone och Android:

Klicka här för att ladda hem för Iphone

Klicka här för att ladda hem för Android