Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sprintforskning på fyra minuter blankt

I går var det dags för forskare utan scenskräck att uppträda i Kulturmagasinet.
Forskar Grand Prix, avgörs på fyra minuter då sex kombattanter under fantasi och hängivelse ska presentera resultaten av sin forskning.
Den inspirerade publiken och juryn korade vinnaren.

En miljömätare bestående av kamera spektralanalys, dator samt algoritmer för bildanalys kan tränas till att känna igen och se skillnad på våt, torr, snöig eller isig väg. Det vill säga ett elektroniskt öga kan se en tunn livsfarlig isskorpa där människan tror att vägen är torr.

Med den presentationen tog Benny Thörnberg, universitetslektor på avdelningen Elektronikkonstruktion på Mittuniversitetet hem första pris i gårdagens tävling, Forskar Grand Prix.

För första gången arrangeras en tävlingen där sex forskare fick presentera sin forskning på ett intressant och pedagogiskt sätt på fyra minuter inför en jury och publik.

– Det här är universitetsvärldens egen idoltävling, fast snällare, säger Rebecka Ekvall, projektledare.

Tullamaja Fogelberg, konferencier under kvällen, skämtade och lotsade de tävlande samt publiken under tävlingen.

Kajsa Falasca, medie och kommunikationsvetenskap, Jan Thim, elektronikkonstruktion, Lasse Reinikainen, samhällsvetenskap. Benny Thörnberg, elektronikkonstruktion, Yvonne von Friedrichs, ekonomivetenskap och juridik, och Mårten Sjöström, informations och kommunikationssystem som kämpade om första platsen, en resa till Stockholm och riksfinalen.

– Det är kul att få bekräftelse på att man gjort något bra, samt göra en återkoppling till sin forskning och göra den begriplig för allmänheten, säger Benny Thörnberg, som också är glad att få representera Mittuniversitetet.

Juryns utlåtande: Med vädjan till våra sinnen, dramaturgi, tydlighet, innehåll, självkänsla och blandform trollband Benny oss med ett uppträdande som blev till poesi.