Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sprit i barnkulturen – ja tack

Men jag bara älskar årets julkalender 1000 år till julafton! Det var mycket roligt när profilen Kakan Hermansson spelade roddkvinna under 1800- talet (fredag den 11/12) och blev så full så att hon inte kunde fullfölja sitt uppdrag. Programledaren Erik Haag – öfverklassherre i just detta avsnitt – fick ro familjen i land istället. Kakan Hermansson låg nöjd och berusad i båten.

Och ni har inte missat att barnen har fått dricka varmt öl i kalendern? Precis som det var förr i tiden. Men sååååå kan vi inte ha det tyckte en förälder och anmälde programledarduon Lotta Lundgren och Erik Haag till konsumentverket för brott mot alkohollagen enligt en artikel i Aftonbladet. Anmälaren var också upprörd över att Erik Haag skämtade beklagande kring att ölen var alkoholfri. Personen ansåg att det var ett problem att hen fick förklara för mina barn igår att barn inte får dricka öl", skrev anmälaren enligt Dagens Media.

Men jösses och tusen ölkorvar! Är det inte precis det föräldrar, vuxna och vårdnadshavare är till för? Prata-med-barnen? Klarar vi inte av att säga till barnen att – nej, 2015 får barn inte dricka öl med alkohol i, men annat var det förr i tiden – så har vi faktiskt a-l-l-v-a-r-l-i-g-a problem. Vi måste naturligtvis prata om alkohol med kidsen.

Vuxenvärlden har ansvar att berätta om dryckerna – som kan användas som smak- och stämningsförhöjare av de över arton år, men också skapa beroende och slå sönder individer. Krossa familjer.

Vi måste berätta till barnen att vuxna dricker – vissa alldeles för mycket – men att det aldrig är barnens ansvar när det går åt helvete och att barnen inte är ensamma om sin situation. Att det finns hjälp att få när alkoholen blir en djävul.

Hörde en gång en förälder som ville att förskolan skulle plocka bort en bok där det fanns med en full farmor, det kunde uppröra barnen. Om vi ska börja radera ut alkohol ur barnkultur kan vi ju börja med att inte kolla på Madickenfilmerna efter Astrid Lindgrens böcker. Där finns ju Abbes pappa och han har minsann inte smörjt strupen med vatten allena. Och vad ska vi göra med Maria Gripes moderna bokklassiker Skuggan över stenbänken? Där tar Flora snuttar av brännvinet och blir riktigt upplivad. Bokbål?

I Åsa Larsson och Ingela Korsells barn- och ungdomsbok Nidstången (första delen i Pax-serien) finns bröderna Viggo och Alrik. De är utvalda för att skydda det hemliga biblioteket i Mariefred. Viggo och Alrik är därmed hjältar, hjältar som är fosterhemsplacerade eftersom de har en mycket sjuk mamma. Mamman dricker alkohol. I boken finns smärtsamma partier där barnablicken berättar om hur det är när en mamma väljer ruset för barnen – men det handlar inte om brist på kärlek, det handlar om sjukdom.

 Jag är av den bestämda åsikten att nämnda exempel absolut inte ska undanhållas barnen. Inte något barn.

Kultur ska inte bara vara en smekning för själen, de ska sätta igång processer i människor också. Kultur och litteratur kan hjälpa människor att få ord på en företeelse som de kanske inte begriper. Hitta tröst och stöd. Kanske få få nya perspektiv. Ett skratt. Ett gråt. Vill vi verkligen undanhålla våra barn det.

Twitter: @LinaNJuuso

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel