Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sprit och porr förstör förhandlingen

En ny skandal påverkar Kommunals förmåga att driva sina krav i avtalsrörelsen.

Det är Aftonbladet som avslöjar att Kommunal genom bolaget Lyran driver lyxkrogen Metropol Palais i centrala Stockholm och äger en påkostad konferensanläggning i Stockholms skärgård. I sig är det ingen skandal, däremot är det en fråga för fackförbundets medlemmar att ta ställning till om lyxrestaurang och konferensanläggning är en rimlig del av Kommunals verksamhet.

Både konferenslokalen och lyxkrogen har använts vid representation. Förbundet har också betalat för privata utlägg. Ytterst handlar det om vad medlemsavgiften används till.

Kommunal har dessutom hyrt ut Metropol Palais för en spritlansering där porrstjärnor och nakna kändisprofiler uppträtt på scenen. Representanter från Kommunals och Lyrans ledning har dessutom haft "inspirationsresor" och besökt lyxrestauranger runt om i Europa.

Notan har fackförbundets medlemmar fått betala.

Kommunals ledning gick snabbt ut efter avslöjandet och gjorde en avbön. De fel som begåtts kommer rättas till och det ska inte hända igen.

Att fackföreningsrörelsen, åtminstone på ledningsnivå, har samma representationskultur som storbolagen har varit känt sedan tidigare. Kommunalskandalen är alltså inget unikt fall.

Skandalen kommer mycket olägligt. LO-samordningen sprack under hösten. Förbundet står alltså ensam i avtalsförhandlingen med kravet om ett särskilt lönelyft på 1000 kronor för landets undersköterskor. Det är ett krav som kommer vara svårt att få igenom utan samordning. Särskilt som det innebär ett avtal som är högre än det blivande industriavtalet.

Att inget kollektivavtal blir högre än industriavtalet är mer eller mindre heligt på den svenska arbetsmarknaden.

Frågan är därför hur skandalen påverkar Kommunals inre liv. Aftonbladets granskning av fackförbundet kommer fortsätta och det kommer innebära spänningar i förbundet. Det är möjligt att granskningen bidrar till ett internt uppror i Kommunal och åtminstone en dåligt fungerande organisation som en följd av allt käbbel. Frågan blir hur väl Kommunals förbundsledning, ordförande och förhandlingsdelegation kommer kunna arbeta i ett sådant klimat?

Dels handlar det om intern förtroende. Men också om att snabbt få ett avslut så att fortsatta frågor inte förföljer förbundet. Det ser ut att bli en tuff vår för Kommunal och landets undersköterskor som önskar 1000 kronor mer i månaden. Den saken är säker.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android !

Fler ledare av Marcus Persson:

Låt finansministern gå med mössan i hand till våra kommuner

Storstadsliberala Expressen tycker inte slöjd är fint nog

87, 87 vart har du tagit vägen nu?