Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SRF: Ledsagningen bör utvecklas – inte avvecklas

I LSS-utredningen (SOU 2018:88) som den 10 januari överlämnades till övergångsregeringen föreslås att ledsagning ska försvinna som ett särskilt utpekat stöd. Det är vår övertygelse att förslaget, om detta realiseras, leder till att färre personer kommer att få ledsagning enligt LSS.

LSS-utredningen föreslår, att ledsagning skall kunna ingå i de nya stöden: personlig service och boendestöd. Detta måste förkastas; ledsagning skall vara grunden, även om andra stöd också är nödvändiga.

Socialstyrelsens senaste mätning ger vid handen, att ledsagning enligt LSS har minskat, från 9660 personer till 7689 de senaste tio åren. De senaste åren har över 40 procent i personkrets 3 förlorat sin ledsagning. Att vara blind eller synsvag innebär stora svårigheter med att kunna orientera sig på okända platser, att träna och motionera, att hitta och plocka varor i en affär, att hålla god uppsikt över klädvård, att läsa sin post, att betala sina räkningar etcetera.

LSS-utredningen lämnar inga förslag om lagens 3 personkretsindelningar (vilka personer som omfattas av lagen). Personer med grav synnedsättning/blindhet tillhör personkrets 3 i LSS-lagen.

Att blinda och gravt synskadade skulle omfattas av LSS-lagen framgår med all önskvärd tydlighet av lagens förarbeten. En snäv tolkning av landets domstolar har dock givit kommunerna stora möjligheter att neka personer med grav synskada/blindhet ledsagning enligt LSS.

Vi som är blinda eller gravt synskadade kommer aldrig att få våra rättigheter tillgodosedda förrän lagen förtydligas, så att det blir omöjligt för kommunerna att smita ifrån sitt ansvar vad gäller vår målgrupps behov.

Sven Edlund, ordförande

Peter Tjernberg, arbetsledare

Kamal Suleimani, ombudsman

Synskadades riksförbund Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel