Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SSU: Ett ökat studiebidrag sänker tröskeln för fler att börja studera

Replik på MUF: Vad har regeringen emot ungdomar? ST 16/11.

Benjamin Dousa och Ludvig Berggren från MUF argumenterar för att regeringens budget är ett bakslag för ungas framtid. MUF:s universallösning är i stället som alltid sänkta skatter. När ska MUF tänka nytt?

■■ Följ ST Debatt på Facebook

MUF påstår att ”SSU verkar tro att den som studerar till bibliotekarie, tandhygienist och förskolelärare bryr sig mer om någon extra hundralapp i studiebidrag än att deras utbildning är en förlustaffär jämfört med att börja arbeta direkt efter gymnasiet”. Faktum är att studiebidragets huvudsakliga syfte är att möjliggöra högre studier för fler. SSU är fullt övertygade om att en större bidragsdel och en mindre lånedel sänker trösklarna för att börja studera hos personer som kommer från mer studieovana hem. En högre bidragsdel minskar dessutom skuldbördan efter fullföljd utbildning. Lönerna inom offentlig sektor, där de flesta bibliotekarier, tandhygienister och förskolelärare jobbar vill vi höja med andra medel. Det är dock nödvändigt att i detta läge påpeka att dessa yrkesgruppers löner kommer från skatter. Skatter MUF vill sänka. Hur ska deras löner höjas med MUF:s vidlyftiga skattesänkningar?

MUF skriver vidare att välfärdsmiljarderna är ett slag i luften och inte kommer göra någon skillnad. Sanningen är att kommunernas ekonomi skulle drabbas hårt av enorma skattesänkningar och nedskärningar av de statliga anslagen om Moderaterna i stället satt i regering. Att anslagen ska vara generella, och inte öronmärkta, är till och med något som Moderata kommunpolitiker själva efterfrågar. Eftersom det är kommun- och regionpolitiker som själva vet vad pengarna behövs till. Det är också skrattretande att MUF anklagar regeringen för att bedriva en ansvarslös ekonomisk politik när det var Anders Borg som lämnade efter underskott på 60 miljarder. Tre av tre gånger möjliga har borgerliga regeringar lämnat efter sig enorma budgetunderskott och varje gång har Socialdemokraterna städat upp efter.

Slutligen argumenterar MUF på ett sätt som tydliggör skillnaden mellan höger och vänster i politiken. Ska samhällsproblem lösas av enskilda eller ska de lösas gemensamt? I ett socialdemokratiskt Sverige ska elevers möjlighet att klara skolan inte vara beroende av deras föräldrars möjlighet att köpa läxhjälp, utan hjälp med läxor ska finnas för alla i skolan oavsett storleken på föräldrarnas plånbok. Inte heller ska möjligheter till ett boende vara beroende av storleken på sparkontot. En bostad är en rättighet och SSU fortsätter därför kräva att fler hyresrätter med rimliga hyror byggs.

Att SSU gläds över höstbudgeten betyder inte att vi är helt nöjda. Kampen för jämlikhet slutar när samhället är jämlikt, och till det har vi långt kvar. För det kommer vi försätta att kämpa och varje steg mot ett mer jämlikt Sverige är ett steg i rätt riktning, och där var höstbudgeten ett stort och viktigt steg.

Philip Botström

Förbundsordförande SSU

Welat Acar

Distriktsordförande SSU Västernorrland

Det här är en slutreplik från SSU

Läs också:

En budget där Västernorrlands unga är vinnare

S: Vi har tvingats till svåra beslut men inte mötts av seriösa alternativ

L: 30 miljoner är inte en satsning på de äldre – det är oansvarigt i tider av underskott

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel