Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 25 år sedan: 300 000 burkar surströmming i Tynderö

 
ST för 25 och 50 år sedan
Visa alla artiklar

Drygt 20 skolungdomar plockar under några hektiska sommarveckor med flinka fingrar i tio till tolv surströmmingar i över 300 000 gula och röda burkar.

Cirka fem veckor brukar det ta innan den sista burken lämnar bandet och den drygt 50-åriga burkmaskinen i gjutjärn stansat fast det sista locket för säsongen. När allt är klart och den sista blå tunnan med lagrad strömming är tömd kommer 300 000 burkar med de läckra och doftande norrländska delikatesserna att finnas lagrade i kylrummen för den sista mognadsprocessen. För cirka 40 år sedan började Tynderös nuvarande surströmmingskung Jan Söderströms far Oskar att jäsa och förpacka de första surströmmingarna ute i Tynderö.

Finflo Cup i Hälsingland har blivit en institution. Men det kunde lika gärna ha hetat "Tomas Brolins Cup". För det är Tomas Brolin som är cupens initiativtagare, fixare och dessutom alltid varit huvudpersonen på den klassiska lägdan ett stenkast från föräldrahemmet i Finlo. Fram till igår vill säga. För nu var Björn Borg på plats.

– Jo, det är tack vare Tomas jag kommit hit och jag tycker det är väldigt roligt förklarade Björn, efter det att han pustade ut mellan matcherna.

Sedan början av 80-talet har andelen LO-medlemmar som inte har tillgång till fritidshus eller inte gjort en semesterresa de senaste tolv månaderna legat ganska stabilt på mellan 20 och 22 procent, men nu är det fler som får stanna hemma. 1995 hade siffran stigit till 29 procent. SCBs inkomststatistik visar också att andelen barnfamiljer som lever under socialbidragsnormen fördubblats under 90-talet. Detta har ett klart samband med försämringarna i det sociala trygghetssystemet.