Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 25 år sedan: 600 jobb försvinner från SCA och gammal mat säljs som delikatess

Omkring 600 jobb skall bort från SCA:s samtliga anläggningar i Sverige de närmaste två åren. Enbart i Sundsvallsdistriktet försvinner 75-150 arbetstillfällen. På Östrands massafabrik sker den största avgången i Sundsvallsdistriktet. Det är närmare 50 arbetstillfällen som försvinner när en ny torkmaskin på Östrand tas i bruk och ersätter fyra gamla från 30-talet. Förutom rationaliseringarna på personalsidan har SCA aviserat utförsäljningar av företag för fem miljarder kronor. Det handlar om för skogskoncernen främmande verksamheter som till exempel Reedpacks kontors- och plaströrelser.

Fläskkarré som blivit för gammal, grillas och säljs sedan till fullt pris. Likadant är de med djupfryst lax som inte sålts före "bäst före datum", den kan gravas och säljas i delikatessdisken. Allt i enlighet med livsmedelslagen. Kim Ottosson på hälsoskyddskontoret i Sundsvall är ändå kritisk mot förfarandet. I en rapport som beskriver förhållandena i 54 livsmedelsbutiker i Sundsvalls kommun, tar Kim Ottosson bland annat upp just hanteringen av grillat kött. Då krävs det att personalen först bedömer köttet så att det håller sådan kvalité att man kan grilla det. Det är i den kontrollen det brister ibland, menar han.

K-Konsults ekoby Lövåsen har gått i graven. Över hälften av de från början 48 hushållen har hoppat av projektet. Kommunstyrelsens planeringsutskott beslöt att säga upp exploateringsavtalet. Avtalsvillkoren har inte uppfyllts, anser man.