Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 25 år sedan: 82-årig miljökämpe på krigsstigen mot de stora skogsbolagen och nya Gärdehallen döpt

Elis Jönsson, Vike, Holm har i en skrivelse till länsstyrelsens miljövårdsenhet i Härnösand, begärt att myndigheterna vidtar åtgärder för att bevara gamla stigar och vägar i de djupa skogarna i Medelpad. Han har påpekat att de är många som nu söker vägarna som våra förfäder använde i alla riktningar och sammanhang. Vägarna och stigarna blev också utprickade på berörda kartor men är nu obefintliga där skogsmaskiner gått fram. ”De är stora och stöddiga av sig skogsbolagen som inte kan återställa gamla vägar och stigar i det skick som det var innan avverkningen”, hävdar 82-årige Elis Jönsson. Det kostar skogsägarna och skogsbolagen en bråkdel av det som de tjänar på avverkningarna, att återställa stigarna.

Nordic Hallen. Så ska den nya stora hallen i Gärde heta, efter förslag från Anna-Lisa Linder. 700 Sundsvallsbor har lämnat in 1 000 namnförslag till den nya Gärdehallen. Juryn, bestående av representanter från Mittmässan, Gärde mäss- och fritidsarena, Fritid Sundsvall, näringslivskontoret och media, har utgått från att namnet ska vara kort och kärnfullt, associera till det geografiska läget och skapa en positiv framtoning.

Motion är nyttigt. Det har även landstinget i Västernorrland upptäckt. I samarbete med friluftsfrämjandet i Sundsvall pågår ett hälsoprojekt med en speciell målinriktning. Projektet som pågått i tre år, går ut på att personer som ligger inom riskzonen för hjärt- och kärlsjukdomar, ska erbjudas motion och kostinformation. Gymping som medicin alltså.