Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 25 år sedan: En fredskämpe av stora mått bor i Ljungaverk och luften i Gärdehallen är hälsofarlig

Annons

Inga Åbon, 64, är fredskämpe och renlevnadsmänniska. Varje dag dricker hon nästan två liter ljummet vatten. Inga kallar sig för radikal pacifist. Det har hon varit i 25 år. Det innebär att hon har tusen järn i elden. Hon har hållit tal på Kumla och Långholmen. Hon har sytt kläder åt Rädda Barnen. Hon köper själv begagnade kläder och skänker pengar till Moder Terese. Hon samlar in namnlistor mot svensk vapenexport. I slutet av januari skrev Inga Åbon till överbefälhavaren Bengt Gustavsson, statsminister Ingvar Carlsson och miljöpartisten Per Garthon. ÖB svarade men inte Carlsson och Garthon.

Resultatet av allergiutredningens nya luftundersökning i Gärdehallen, Sundsvall, är alarmerande. Kvävedioxidhalterna i ishallen ligger 60 gånger högre än de riktvärden naturvårdsverket satt upp för utomhusluft. Den så omdiskuterade luften i Sundsvall visar betydligt lägre halter av kvävedioxid på de mest trafikerade gatorna. I går var det 90 mikrogram kvävedioxid som högst. Det kan jämföras med 5 820 mikrogram som mätts upp i nya Gärdehallen under en ishockeyturnering i januari i år.

De många konkurserna tär på kassan också hos länsstyrelsen. Det är därifrån de statliga lönegarantipengarna betalas ut till de anställda som blir utan försörjning när företag går i konkurs. Under 1990-talet betalades länsstyrelsen i Västernorrland ut 20 miljoner kronor i lönegarantier.