Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 25 år sedan: Guldgossen som ger Stadshuset ny glans och Sundsvalls kommuns svåra val: Att bygga eller inte bygga

Bengt-Erik Nilsson, 29, från Umeå, förgyller Stadshuset i Sundsvall. Arbetet kräver noggrannhet och försiktighet. Bladguld är väldigt tunt och skört. Så tunt att det krävs 8 000 ark på hög för att få en tjocklek på en millimeter. Bengt-Erik Nilsson vet hur man handskas med guldet. Han är förgyllare. Just nu finns han i Stadshuset i Sundsvall. Där ska han förgylla runt 1 400 ägg, som dekorerar de tolv speglarna i stadshussalongen. Ett jobb som tar nära tre månader. Med fjäderlätta fingrar, en mjuk borste och en rejäl förskärare får han guldet på plats. "Det här är ett underbart arbete. Tänk att få vara i Norrlands vackraste salong", säger Bengt-Erik.

Att bygga eller inte bygga? Bostadskön är oförändrat lång. 4 000 vill byta lägenhet. Många vill ha mindre för att de inte klarar av hyran. Ytterligare 3 200 bor provisoriskt utan eget kontrakt. Det gäller långt ifrån bara ungdomar. Men bostadskön byggs inte bort. Tvärtom. Folk har ändå inte råd att bo i nybyggda lägenheter. Det är stor risk att bostadsbyggandet minskar de närmaste åren. Det framgår av kommunens nya bostadsförsörjningsprogram för åren 1991 till 1993.

Kall bollpremiär på Spillvärmeplan. Fotbollen har rullat i gång igen. I full snöstorm gjorde Giffarna och IFK Sundsvall säsongspremiär på fullstor plan när Casco Nobel Cup inleddes med gruppspel. Facit: en seger och en oavgjord match för GIF och en förlust för IFK. Vilket gör de båda Sundsvallslagen gör upp om 3-4 plats. Finalen spelas mellan Gefle och Luleå.