Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 25 år sedan: Ingen isbrytning för bogserbåten Bull på grund av den milda vintern och TV3 försöker lösa branden i GA-kyrkan

Isfri väntan. Här ligger Sundsvalls kommuns bogserbåt Bull i mildvädret - och kan inte annat. Bull införskaffades för några år sedan för att även bryta is i hamnarna innanför Alnön. Men denna milda vinter har båten ännu inte satts på några isbrytningsprov.

"Efterlyst" är TV3-programmet som hjälper polisen reda ut olösta kriminalgåtor. En i raden är branden i GA-kyrkan i Sundsvall 1988. Under ledning av pensionerade åklagaren Brynolf Went rekonstruerar programmet varje fredagskväll brott som polisen inte kunnat lösa. Sundsvallspolisen har gett klartecken till att tv-programmet försöker klara upp brottet, men församlingens präster är måttligt förtjusta. "En klar spekulation i brott", säger komminister Lars Huss. Programmet som är mycket populärt har bland annat lyckats lösa en 17 år gamma mordgåta i Norge.

Låsta bilgrindar och nya dörrlås mötte arbetarna när de kom till Matfors Svets på Alnö, för att hämta sina privata tillhörigheter. Först kom konkursen. Sedan kom alla spekulationer och rykten. "På nåder fick vi komma in. Det känns förnedrande och ovärdigt att bli behandlar på det här viset", säger Yngve Eriksson. I oktober kände de 68 anställda vid Matfors Svets sig trygga. Då fanns det hur mycket jobb som helst. Två månader senare var konkursen ett faktum, och oron spred sig. Mohögs Svets AB har köpt inventarierna, för att flytta över dem till en anläggning i Birsta. Två man från Matfors Svets får följa med. Resten blir utan jobb.