Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 25 år sedan: Inom SCA pågår en märklig jakt och stora skador efter stormen

Annons

Plasten ska bort från skogen. Ulf Stäring på SCA Skog knyter ett märkband runt trädet. Ett pappersband förstås. Plasten ska bort, den utgör en risk och kan vålla stora skador i produktionen på Ortvikenfabriken för hundratusentals kronor. Det är därför plastbanden som markerar den skog som nu ska avverkas byts ut mot pappersband. Det är därför personalen på Östrand och Ortviken ständigt uppmanas att slänga allt löst plastmaterial i soptunnorna. Och det är därför plastskedarna till kaffet bytts ut mot glasspinnar.

Gårdagens storm förstörde värden för flera miljoner kronor i Sundsvall och övriga länet. Hustak blåste bort, delar av Sundsvall spärrades av, träd kapades av vinden och blockerade i vissa fall vägar och i andra fall ramlade de på kraftledningar som kortslöts. Polisen och räddningskåren jobbade intensivt under hela gårdagen för att i möjligaste mån begränsa stormens farlighet. Som mest uppmättes vindstyrkor på 25 sekundmeter. Vid 14-tiden spärrade polisen av ett område runt Gustav Adolfskyrkan. Orsaken var att vindarna tog tag i byggnadsställningarna och presenningar lossnade.

En E4-bro över Sundsvallsfjärden stoppar färjetrafiken till Sundsvalls inre hamn. Det blir för dyrt att bygga en bro som klarar en påsegling av en stor Finlandsfärja, anser Vägverket. Det betyder att Vägverket bytt ståndpunkt. För drygt två år sedan rådde inga tvivel om att det skulle byggas en högbro, 40 meter för att klara färjetrafiken, och att en lågbro, 20 meter hög, inte var att tänka på. Det är interna diskussioner inom verket som fött tvivlet.