Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 25 år sedan: Kammarorkestern får inget statsbidrag: Det innebär att orkestern tvingas spela en "lågbudget-repertoar"

Annons

Den nybildade Kammarorkestern i Sundsvall går miste om 780 000 kronor i statsbidrag spelåret 1991/92. Det innebär att orkestern får gå på sparlåga. Riksdagskvinnan Britta Sundin (s), från Sundsvall har engagerat sig i frågan och har i en motion till riksdagen begärt ökade statsbidrag till Kammarorkestern. Sveriges regering lovade 300 miljoner kronor i statsbidrag till kulturen i Sverige. Kammarorkestern i Sundsvall har fått 520 000 kronor ur den här potten, och det är en del av lönekostnaderna. Man fick löfte om ytterligare 780 000 kronor för att utveckla verksamheten. Men för två veckor sedan kom det bistra beskedet: Det blir inga pengar!

Mycket mulet. Litet solsken. Ingen snö. Så blir vädret fram till mitten av april. Detta trista besked lämnar "vädergubben” Anders Forsgren, 84, som bor i Korsnäset utanför Gimåfors, som tror mer på fullmåne än på satelliter. Onsdagens ny (nymåne) och lördagens vind går tre månader kring. Det är visdomsord som Anders Forsgren fick lära av sina föräldrar. ”De hade inte Pohlman att rätta sig efter. Nu har inte de unga skillnad på ny, fullmåne och nedan”, förebrår Anders Forsgren.

För drygt ett år sedan övergick Sundsvall Energi till att elda med gasol i kraftvärmeverket i Korsta. Nu har man återgått till oljeeldning. Anledning är att priset på gasol mer än tredubblats sedan i augusti på grund av krisen i Mellanöstern. Då kostade ett ton gasol 150 dollar på spotmarknaden i nordvästra Europa. Nu är priset cirka 500 dollar.