Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 25 år sedan: Känd konsthandlare i Sundsvall har en unik samling Jenny Nyström-tavlor

Annons

Nere i ett bankvalv i Bredsand sitter Michael Amnell omgiven av en förmögenhet. Han äger inte mindre än ett 30-tal Jenny Nyström-tavlor. Efter åratal av ofattbara prishöjningar börjar konstmarknaden att svikta. Men Michael Amnell, känd konsthandlare i Sundsvall, sitter lugn. Och det har han all anledning till. Amnell har nämligen en unik samling Jenny Nyström-verk och de sjunker inte i värde, tvärtom. "Hon är den folkkäraste konstnär vi har", menar han. På annandagen ordnar han lilla julafton för alla konstälskare. Då öppnar han en utställning med sina Nyström-tavlor och flera andra kända konstnärers verk.

På 70-talet var Sundsvallsbanken den framgångsrika regionbanken som år efter år redovisade högsta lönsamhet och soliditet. Men kostymen var för liten för framtiden och Sundsvallsbanken gick ihop med Uplandsbanken och blev Nordbanken. Man slukades sedan av PK-Banken och i det stora nya Nordbanken blev mycket fel. Nu har Rune Barnéus fått gå och styrelsen ska gå i januari nästa år. "Takten blev för hög, kreditberedning, bedömning och uppföljning för dålig", säger en bankdirektör som arbetat i banken till ST.

I oktober debuterade Pija Lindbaum som författarinna. Nu, två månader senare, får hon barnbokspriset Heffaklumpen. Pija Lindbaum från Sundsvall, som skrivit och illustrerat "Else-Marie och småpapporna". Boken har bland annat inspirerats av barndomen i Sundsvall. Men Pija är noga med att påpeka att den inte är självbiografisk.