Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 25 år sedan: Kultur – kan det vara något för barn?

Barn behöver kultur. För att växa. Birgitta Gillgren håller barn- och ungdomskulturen i Sundsvalls kommun. "Vi ska inte släpa med våra barn till teatrar och konserter för att de ska bli goda kulturkonsumenter som vuxna. Det är upplevelserna här och nu som räknas", säger hon. Kulturmagasinet är hjärtat för barnkulturen. Där spelas det barnteater och där ordnas utställningar för barn. Kryddan finns där - socialtjänstens enda kulturella öppna förskola. Men Kryddan är ingen vanlig förskola. För här satsar man på kulturen. Barnen får se på konst och när det tittat färdigt går de till Kryddan för att sedan måla själva och utveckla den egna skaparkraften.

Stödeborna är inte bara bra på att sko sig, det kan sko hästar också. Nordviksskolans hästskötarkurs lev snabbt fulltecknad när nybildade Stöde Ryttarförening anmälde hela sin styrelse - tio personer. 15 elever samlades i stallet hemma hos hovslagaren Kjell Hansson, för att lära sig verka av en hov och sätta på en tappsko. Stämningen är hjärtlig, nästan entusiastisk. "Kursen är suverän", berättar en av eleverna för ST, och lärarna är fantastiska.

Rekord i konkurser. Aldrig tidigare har det gjorts så många konkurser som nu. Hela 1 347 konkurser inträffade i Sverige under januari månad. Det är 72 procent fler än i januari 1990 och den värsta noteringen någonsin för en enskild månad. Mest ökade konkurserna i Västernorrland (med 311 procent), Västerbotten (236) och Norrbotten (153).