Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 25 år sedan: Margaretas Bäckströms hästliv på Näset leder mot högt uppsatta mål och kvalster kan slå ut Medelpads bisamhällen

Tusentals hästtjejer avundas Margareta Bäckströms jobb. Hon är proffsryttare, hela hennes liv består av hästar. Det betyder inte att hon promenerar med sina kelgrisar runt idylliska Näsets ridcenter utanför Sundsvall dagarna i ända. Hon satsar stenhårt och har högt uppsatta mål. ”Först vill jag få en plats i landslaget, sedan hoppas jag på en internationell karriär. Nu har jag väl stuckit ut hakan ordentligt”, skrattar hon. Hon är förmodligen den enda hoppryttaren norr om Dalälven som tränar och satsar lika seriöst och med ungefär samma förutsättningar som ryttarkollegerna i söder. På bilden poserar Margareta med Zevenster, ”Svenne Plutt”.

Medelpads bisamhällen kan slås ut. Har det fruktade varroakvalstret nått ända till Sundsvall? Nyligen upptäcktes kvalstret hos 21 biodlare i Skåne. Om kvalstret får härja fritt riskerar det att slå ut bisamhällena inom stora områden. Enda sättet att stoppa spridningen är att bränna upp biodlingarna dit kvalstret kommit. En biodlare i Sundsvall har nyligen bränt upp sina bisamhällen sedan han fått veta att drottningar som han köpte i fjol kommer från en av de drabbade odlingarna i Skåne.

Ett lustigt litet hus flyttades här om dagen från Badhusparken i Sundsvall till Fornminnesföreningens område på Norra berget. Det är dock inget lusthus, utan ”Sjöfartsverkets kontrollstation för justering och kontroll av kompasser”, uppfört i början av seklet. I kontrollstationen besiktades såväl nya kompasser som de som varit i bruk i fartygen en tid.