Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 25 år sedan: Pensionärerna i Tuna, Attmar och Njurunda får sämre service: Kommunen sätter stopp för Nisses matleveranser till dörren

Annons

Nils Häggström som kör varubussen i Tuna, Attmar och Njurunda från inte något hemkörningsbidrag av kommunen. Det innebär att han inte längre kan köra ut varor till pensionärer som är så dåliga att de inte kan gå ut till varubussen. Svaret från kommunen blev nej med motivering att: "Hemsändningsbidrag till varubussar innebär ett avsteg från varuförsörjningsplanens tankegångar, att i första hand stödja fasta försäljningsställen." Bidraget ska i första hand beviljas de fasta butikerna i området, anser alltså Sundsvalls kommun. Avslaget kom som en kalldusch för Nils Häggström. Han har nu tvingats dra in på de mest olönsamma turerna och på hemkörningen. Många gamla varubusskunder är besvikna, de har handlat av "Nisse" i många år och har ingen lust att byta butik.

Sundsvallsbyggens 8 000 hyresgäster kan räkna med rena hyreschocken den 1 februari nästa år. Med krav på 30 procent, 900 kronor mer i månaden för en trea på 75 kvadratmeter, ligger Sundsvallsbyggenskyhögt över riksgenomsnittet på 20 procent. Timråbo är redan klara, där höjs hyran för 1 900 hyresgäster med drygt 23 procent. Midälvagårdars 170 hyresgäster kommer undan med knapp 16 procent.

Förre Sundsvallsbon Rune Berglund, Vemhån, (s), tar plats i riksdagen i stället för socialdemokraternas partisekreterare Bo Toresson som avstår från riksdagsarbetet för att ägna all kraft åt valrörelsen. "Det kom som en överraskning", berättar Rune Berglund som ser fram emot den nya erfarenheten.