Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 25 år sedan: Radioamatör i Johannedal har direktkontakt med Litauen och hör dramatiken om vad som händer inne i parlamentshuset

Classe Bergman följer utvecklingen i Litauen minut för minut hemma i Johannedal utanför Sundsvall. Han är radioamatör och har följt den kraftiga radiotrafiken som varit mellan Vilnius i Litauen och Washington, USA, under hela söndagseftermiddagen. I samma sekund som något händer i eller utanför parlamentshuset i Vilnius sprakar det till i Classes kortvågsradio. Han kan själv prata med rapportören i parlamentshuset, om han vill. ”Radioamatörer världen över har ställt frågor till dem där inne hela dagen. För mig räcker det med att bara lyssna”, menar Classe Bergman. Vad exakt han hör är han enligt svensk radiolag förhindrad att berätta.

Årets upplaga av Sundcupen blev den mest skadedrabbade av alla. Ett benbrott, ett armbrott och flera småskador står på listan. Ett faktum som gjorde att måna var beredda att hålla med inlägget om riskerna med sarg. Men GIF-tränaren hade inget att bekymra sig för. Laget gjorde vad de skulle och gick obesegrat genom turneringen. Detta trots att ”Damma” lät flera av de större namnen vila. Även Alnö gick utan förlust genom cupen och inkasserade en andraplats. En poäng efter GIF Sundsvall.

Avsky. Reaktionen på avslöjandet att Ku Klux Klan har ett fäste i Västernorrland har väckt starka känslor. Präster manar till kamp mot rasismen. Bo Hansson, avgående komminister i GA-församlingen i Sundsvall, ser djävulens ansikte i Ku Klux Klans förklädnad. ”När de inte bär kåpa kan de komma in i fullmäktige och få gehör för sina åsikter”, säger han.