Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 25 år sedan: Skenande lastbilsdäck nära krossa köksfönster i Laggarberg och rekordvarmt i december

Annons

Plötsligt hände det som bara inte får hända. Hela huset i Laggarberg skakade av en våldsam kraft. Det var tidigt på morgonen och familjen Hedlund hade nyss slagit sig ned vid frukostbordet. Då kom smällen. Glas krossades och i timmerväggen hade ett hål brutits upp, bara några centimeter från köksfönstret. Nedanför fönstret låg det som förorsakat smällen. Ett däck från ett timmersläp som lossnat och slungats mot husets vägg. ”Här slog lastbilsdäcket mot husväggen”, säger Marie Hedlund. Rädslan och chocken sitter i än. Men vad som hänt om någon människa varit ute på vägen eller på gården, det törs Marie Hedlund inte ens tänka på. Med på bilden är också barnen Joel, Ralf, Daniel, Christoff och Markus.

Jul- och nyårsfirandet blev en blöt och trist historia. I alla fall vad gäller väderleken. Medeltemperaturen i december låg långt över det normala, snön kom, sågs och försvann. December 1990 blev den näst varmaste decembermånaden på mer än tio år. Medeltemperaturen uppgick till 2,7 minusgrader, uppger Karl-Erik Thunborg på vattenverket vid Sidsjön. Som jämförelse kan nämnas den iskalla vintern 1985. Då kröp temperaturen mot -30 grader och elförbrukningen slog alla rekord.

Postens satsning på gratispaket blev en framgång. Det gröna, portofria paketet har utnyttjats av nära 1 500 hushåll. Erbjudandet gällde under december, en tid då postens distribution är hårt belastad. ”Alla paket har kommit fram i tid”, säger Eivor Boström på postens kundtjänst.