Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 25 år sedan: Solidaritet är ledordet för frivilligarbetarna i Ånge räddningstjänst

 
ST för 25 och 50 år sedan
Visa alla artiklar

Det är en helt vanlig måndag och räddningstjänstens röda brandbilar rullar med stora hjul genom Ånge samhälle. Sist i kön dånar en ful, grönfläckig bandvagn.

Det verkar vara ett ganska roligt deltidsarbete och dessutom med bra ersättning. Varför gör man det, är det pengarna som lockar?

– Nej, det är en ersättning, inte en lön. Främsta skälet att man jobbar med det här är för att känna glädje när man kan hjälpa folk, säger Dan Björk och Sture Sjöström.

De visar upp sina sökare som de för det mesta alltid har på sig, även när de inte har jourvecka. En solidarisk yrkesgest, då ett storlarm kräver extra resurser med frivillig arbetskraft. Inom Ånge räddningstjänst har enbart fyra personer heltidstjänster. resterande fyrtio deltidsanställd personal arbetar antingen i Fränsta eller i Ånge. Totalt görs mellan 190 och 210 utryckningar per år.

– Jaha, det här är dagens skörd ...

Stefan Hagman, en av ägarna till Ica i Indal, vet redan att inget är uppbrutet eller att någon har tagit sig in i butiken. Vandalerna som härjat i byn denna sommar har som vanligt nöjt sig med att förstöra utanför. Det är en tydlig trend menar Stefan Hagman. Snatterierna har ökat dramatiskt bland annat och det kan på sikt hota hela butikens existens.

– Förut har vi sett mellan fingrarna när det gällt ungdomar som snattat, men i fortsättningen kommer jag att polisanmäla allt och skaffa en butikskontrollant, säger Hagman.

Från och med 1 januari ska landstingen ge de asylsökande den viktigaste sjukvården samt tandvård. Det är också landstingens uppgift att ge asylsökande barn samma hälso- och sjukvård som andra barn i Sverige. Men staten står fortfarande för kostnaden.