Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 25 år sedan: Storholmen, Sundsvalls hemligaste ö – nu blir hon tillgänglig för allmänheten

 
ST för 25 och 50 år sedan
Visa alla artiklar

Strax utanför Spikarna, Alnö ligger hon – Sundsvalls hemligaste ö, Storholmen.

Storholmen kom i försvarets ägo när det kalla krigets isiga vindar svepte över världen. Hela den svenska kusten bepansrades och längs Norrlandskusten fick varje större stad de försvarsanläggningar som ansågs nödvändiga.

– Det fanns en gång ett försvar av Sverige, säger kapten Roger Gustavsson från marinkommandot i Härnösand.

Dagens försvar ska vara modernt och flexibelt. Spjutspetsteknologi – som Jas till exempel. Mobilitet, rörlighet, är nyckelordet. Storholmens tid som militärt område är också över. Sista gången här sköts med batteriet var 1989. Sedan dess har hon legat i malpåse till gagn för öns levande väsen i form av fåglar och bär.

Trots att antalet viltolyckor i länet minskat med 11 procent från i fjol, polisanmäls nästan dagligen en viltolycka. Under första halvåret i år blev 138 rådjur, 84 älgar och 30 renar påkörda i trafiken. Till detta ska läggas alla grävlingar, rävar, harar, lodjur, orrar, tjädrar med mera, som dör i trafiken.

– Hastigheten efter vägarna är för hög och folk kör med skygglappar och tittar bara rakt fram, menar Kurt Perander, Jägareförbundet.

Curt Ydstål, ägare till en sommarstuga intill Kävstabrons camping i Indal, kräver att den bom som nyligen satts upp vid den kommunägda campingen ska tas bort.

– En storm i ett vattenglas, säger Lars-Ove Johansson, distriktschef vid Sundsvalls kommuns kultur- och fritidsförvaltning.

Han beslutade att bommen skulle sättas upp.

– Bommen måste finnas för att vår arrendator ska ha kontroll över vilka som kör in på området.