Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 25 år sedan: Svenne och Annelie protesterar och drömmer om ett annat samhälle och Petersvik offras för att bygga ut Ortviken

Annons

År 1991 har de tuppkam. När punken slog igenom 1976 hade de knappt något hår alls. De var bara barn då. Svenne och Annelie väcker starka känslor hos Sundsvallsborna. Men de identifierar sig inte heller med punken. De försöker dagligen protestera mot det som är fel. Men de börjar tröttna. ”Man har försökt göra någonting länge. Men det är svårt att ockupera på två, säger Svenne. De drömmer om ett samhällssystem långt ifrån Sveriges. Mer som danska Christianias. Fast där har de aldrig varit.

Ledande socialdemokrater i Sundsvall kan tänka sig att offra Petersvik för en utbyggnad av Ortvikens pappersbruk. Vid ett gemensamt fack- och partimöte berättade Sven-Erik Hasselblad om miljökonsekvenserna och våndan inför beslutet. ”Det kan hända att vi får tåla en försämring på ett ställe, för att få resurser att förbättra miljön totalt sett i Sundsvall." Ortvikens hela framtid står på spel, det gäller hundratals jobb. Men också miljön i Korsta och Petersvik, när halva berget, de gamla trähusen och hela strandlinjen försvinner för alltid.

Riquma Fastighets AB har dragit tillbaka ansökningen om 17,2 miljoner kronor i lokaliseringsstöd. Riquma skulle bygga en industrilokal i Timrå och satsningen skulle ge kommunen 100 nya jobb. I ett utlåtande till SIND i höstas ställde sig länsstyrelsen positiv till Riqumas satsning. När ärendet låg på SIND:s bord kunde inget beslut fattas. Ansökningen hade dragits tillbaka. Varför ansökan dragits tillbaka är oklart.