Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 25 år sedan: Telemarksåkning: En urgammal metod att ta sig utför har blivit modefluga i fjällen och två uttrar siktade i Haverö

Skidåkning för eleganter, det är Telemarkssvängen. Ett åksätt på frammarsch i Sundsvalls skidbackar. ”Kanadensare och norrmän gjorde Telemarksåkningen populär igen”, berättar Peter Bolt från Friluftsfrämjandet. Det är en urgammal metod att ta sig utför. Skidorna liknar gamla tiders turskidor. Ska vara helt utan spann i den klassiska varianten, men med stålkanter. Telemark är ett värdigt sätt att ta sig utför. ST:s reporter var testpilot i Sidsjöbacken. En vinglig färd som ändå gav mersmak. Knepet är att få ihop skidorna efter svängen.

Vid Norrströmmen i Haverö har Börje Berg iakttagit spår i snön efter ett sällsynt djur. Utter! En art som nästan försvunnit från Norrland. Under nyårshelgen upptäckte Börje spår för första gången. Litet varstans dök de helt plötsligt upp. Svåra att upptäcka för den som inte känner till naturen. Intill dammen i Norrströmmen har uttern ploga en fåra i djupsnön och släpat sig på magen och svansen. ”Jag är helt säker på att det finns minst två uttrar här. Att uttern nu dyker upp här, är ytterligare ett skäl till att inte förstöra naturen här med vägbygge”, säger Börje.

Tuff sista omgång för Kubens skyttetjejer. Luftgevärsallsvenskans sista omgång blev riktigt spännande för Kubikenborgs skyttetjejer Maria Boström och Maria Hagström. Sista matchen betydde direkt seriefinal mot likaledes obesegrade Strängnäs. Och det blev också en tät tuff match som Mariorna vann med 769-760.