Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 25 år sedan: Unikt fynd från järnåldern hittades i på en badplats i Njurunda

Annons

Mamma Marianne trodde att den kom från ett djur. Polisen gick igenom listor på försvunna personer. Men underkäken som Robert Nordström, 11, Njurunda, fiskade upp ur vattnet visade sig vara - 1 310 år gammal. En gammal mun. Det är väl inte så märkligt, tycker Robert om fyndet som arkeologer och tandläkare på Stockholms rättsläkarstation nu slåss om. Fyndet från järnåldern har legat på havsbotten och på så sätt konserverats. Det har inte gjorts några liknande fynd i Medelpad tidigare, berättar 1:e antikvarien vid Länsmuseet i Härnösand, Anders Wallander.

Det senaste tillskottet i SCA-flottan premiärlastades i Tunadalshamnen. Fartyget, som fått det stolta namnet Ortviken, skall enbart gå i linjetrafik mellan Sundsvall och London med pappersprodukter. Ortviken ägs inte av SCA utan hyrs under en fyraårig försöksperiod. Ägare är ett tyskt rederi. Fartyget skall under ett år med mopedfart hinna med att transportera drygt 100 000 ton papper till SCA-hamnen i Tilbury utanför London. Lastningen sker både via en akter- och en sidoport. När allt är intrimmat skall lastning och lossning kunna klaras av på åtta timmar.

Det senaste decenniets mellanviktskung i svensk boxning, Lotfi Ayed, fyllde 32 år på måndagen. Det skulle han fira med sitt femte SM-guld. I stället blev måndagen en av hans svartaste. Kronprinsen i klassen, 19-årige Leif Keiski, fick 4-1 av domarna i finalen. Lotfi ansåg sig bortdömd. Lotfi Ayed var så ilsken att han inte ens kom till prisutdelningen.