Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 25 år sedan: Vanja står utan arbete efter 19 år i barnomsorgen

 
ST för 25 och 50 år sedan
Visa alla artiklar

Efter 19 år inom den kommunala barnomsorgen står hon utan arbete i höst. Utan utbildning är hennes chanser att få ett nytt arbete inom barnomsorgen små.

– De vill att jag ska börja studera, men om jag börjar med komvux och sedan läser vidare så kommer jag ju inte att vara färdigutbildad förrän jag går i pension, säger Vanja Persson.

Vanja är 51 år gammal, och har sju års folkskoleutbildning bakom sig. 1977 började hon arbetainom den kommunala barnomsorgen som dagmamma, eller dagbarnvårdare som det numera heter. För två år sedan fick hon ett vikariat på Tegens förskola i Nacksta. I november står hon utan arbete. Hon är besviken på kommunens agerande.

– När man varit värd så mycket, och alltid ställt upp... att de inte hade kunnat ordna någonting.

I torsdags gick Vanja Persson för första gången någonsin till arbetsförmedlingen, för att skriva in sig som arbetssökande. Hon kände sig väl bemött, men visst var det pirrigt och ovant.

I går kväll invigdes en ny konsertarena för Sundsvalls kammarmusiker – Stadshusets gamla fängelsegård. Med levande ljus, vin och ost på borden. En sober och trivsam miljö, men just när musikerna blåste sina första toner ställde sig himlens portar på glänt. Halva konserten kunde genomföras som planerat, men i pausen fick evenemanget flytta in i Stadshussalongen.

– Väg 305 från Stöde mot Norrhassel är hemsk, den är oframkomlig, säger kyrkoherde Allan Norberg i Stöde.

För några år sedan var det meningen att vägen skulle asfalteras, men så blev det inte. Vad vägen skulle behöva är nog en vanlig skrapning. Men enligt Allan Norberg är det ingen som vill skrapa vägen.