Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 50 år sedan: Damfrisörskan Elisabeth Jönsson lovsjunger sitt yrke och nattmara i Ytterhogdal för trio i rälsbuss

Har ni försökt klippa dotterns lugg någon gång? Bara rakt av. Rakt blir det inte - men det såg väldigt enkelt ut när damfrisörskan kom med sin sax. Det ser också enkelt ut när hon rullar permanent, när hon plockar i de många spolar som ger den snygga frisyren. Men det döljer sig tre års utbildning med många timmars plugg och praktiskt arbete bakom de säkra greppen och ett handlag som måste vara medfött. Annars lyckas man inte i detta yrke. Damfrisörskan Elisabeth Jönsson lovsjunger sitt yrke. Det är roligt och intressant samtidigt som det är fordrande.

Natt i rälsbuss. Motorvagnsförare Östen Bergman, Sveg, och två kvinnliga passagerare, varav en sjuksköterska fick högst ofrivilligt tillbringa natten i en rälsbuss som stannat på linjen utanför Ytterhogdal sedan rälsbussens växellåda havererat. Hjälptåg fanns inte och den taxi som skulle undsätta fastnade i snön. En lastbil skickades ut, men kom inte långt då motorn kollapsade. Först med en tredje bil fick man kontakt med de isolerade. Sköterskan som skulle ha nattjour vid lasarettet kom inte dit förrän påföljande morgon.

Inrikesflyget på linjen Sundsvall-Stockholm ökade under fjolåret med i runt tal 5 000 passagerare, vilket innebär en ökning med 9,2 procent. Även frakt- och postsidan visade en vacker ökning med 15 000 resp. 10 500 kg. Antalet passagerare på Östersundsstationen har däremot minskat med 744 personer, en minskning på 3,5 procent.