Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 50 år sedan: Dansare från Medelpad uppträder i Stockholm och Alnöbo skänker tusen kilo hö till hungriga rådjur

Skönborgs danslag reste till kungliga huvudstaden för att representera Medelpad vid finalen av den landsomfattande tävlingen Riksdansen som sänds i tv. Det var ett optimistiskt sällskap som huttrande klev på 13.35-tåget och alla delade meningen som uttryckes i det gamla talesättet: Det viktigaste är inte att vinna, utan att kämpa väl! Med skallrande tänder poserade laget utanför järnvägsvagnen. Från vänster: Elsie Åhman, Lennart Johansson, Birgitta Bäckström, Göran Svensson, Gullevi Bengtsson, Bo Bengtsson, Irene Fromm och Erik Stridh.

Morits Edström heter en Alnöbo som tidigare hade häståkeri. Nu har han sålt hästen och i ladan ligger 1 000 kilo hö till ingen nytta. I ställer för att sälja höet tänker Marits Edström ge bort det - till djurvänner som vill hjälpa rådjur men också älgar att klara den bistra vintern. Gesten att skänka bort höet är värd ett tack från alla djurvänner. "Rådjuren har det verkligt svårt med kylan och den myckna snön", säger Morits Edström.

Nu fryser bokstavligt talat miljoner bort över hela Sverige. Det handlar om allt byggande från syd till norr. Den enorma och rekordtidiga vintern har på många ställen - främst i de norrländska länen - lamslagit byggegenskapen. Snön och kylan betyder stora förluster. För exempelvis Sundsvallsdistriktet kalkyleras med fem procents ökande vinterkostnader för ett årsbygge. Överskrids det procenttalet blir det byggherren själv som får betala extrakostnaden.