Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 50 år sedan: Decembersnön kostar Sundsvallsborna miljonbelopp och sju fartyg fast i isen utanför Bremön

Villaägarna i Sundsvall ser snart bara taket av sina hus. Men så ligger snön metertjock. Drivorna börjar anta jätteproportioner. Fru Maj-Lis Andersson på Granitvägen skottar sig fram till gatan med hjälp av barnen Kjell och Carina. Vid vattenverket i Sidsjö försvann mätstaven ner närmare metern i snön! 100 cm snötäcke är inte dåligt i december. Frågan är om det någonsin varit så mycket snö i Sundsvall vid den här tiden på året. Från julafton kl 7 till måndag morgon samma tid noterade man 58,8 mm snö i Sundsvall. Snötäcket har alltså ökat med närmare 60 cm på tre dagar. ”Det får inte komma mer snö nu”, säger en hårt pressad renhållningschef.

Sju fartyg destinerade till Sundsvallsdistriktet låg större delen av annandag jul och måndagen i närheten av Bremön i väntan på isbrytarassistans. Ett kraftigt bälte av drivis mellan Åstön och Lörudden gjorde det omöjligt för fartygen att komma igenom för egen maskin. Risken för isskruvning var påtaglig. Statsisbrytaren Ymer skulle enligt de ursprungliga planerna ta in fartygen till Sundsvallshamnarna på måndagsmorgonen. Det blev i stället Tor som fick ta hand om fartygen i Bremön.

  

Matfors Folkets hus är ett ställe som vållar polisen en hel del problem. Vid så gott som varje danstillställning inträffar intermezzon av skilda slag. Polisstyrkan i Matfors har efter förstatligandet ingen helgjour varför alla ingripanden måste göras av polis från Sundsvall måste göras av polis från Sundsvall.