Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 50 år sedan: Eric Enberg bygger fullriggare på fritiden och hotfull brand intill oljehamnen

Modellbygge är en trevlig hobby - förutsatt att man har det rätta handlaget och massor av tålamod. Chaufför Eric Enberg, Skönsmon, Sundsvall, är mycket intresserad av modellbygge. Ger man sig dessutom in på så avancerade uppgifter som att bygga en fullriggare, då får man också vara beredd att offra hela sin fritid under månader. Eric Enberg har ägnat hela 1 000 timmar åt att bygga den här ståtliga fullriggaren - modell av ett clipperskepp som på sin tid trafikerade vetetraden mellan England och Amerika. Ändå är den inte helt färdig.

Ett verkligt katastrofhot! Så karakteriserar brandchef Bertil Håkansson, Sundsvall, ett brandtillbud vid Mohögs mekaniska verkstad. Det brann i en trävägg vid en blästringshall och elden hade lätt unnat sprida sig till den gamla verkstadsbyggnaden av trä. Om så skett hade faran för det stora oljeupplaget i Vindskärsvarv varit överhängande. Orsaken till branden var en felplacerad byggtork. Hade branden börjat halvannan timme senare - då ingen fanns kvar på platsen - vet man inte vad som kunnat hända.

Än har inte snösmältningen börjat på allvar i Sundsvall men redan nu kan man få en försmak av vad som komma skall. På torsdagsmorgonen hade en decimeterdjup sjö bildats i vägporten vid Parkgatan. Gatukontorets mannar fick jobba febrilt för att hålla undan vattnet. Det kommer sannerligen att krävas rejält dimensionerade avlopp när smältvattnet sätter i gång att forsa för fullt. Snövallarna är på sina ställen nästan meterhöga.