Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 50 år sedan: "Konservburksengelska" studienytt i Sundsvall och brand orsakade skador för stora belopp på Sundsvalls Tekniska Skolor

”Engelska på burk”, kallas en riksomfattande nystartad kursserie, där målet är att lära husmödrar och andra handlande, vad som egentligen står på de fackengelska författade etiketterna. När man skall köpa en konserv gäller det att känna till hur mycket ett engelskt pound är, eller hur många ounces det går på ett svenskt kilo. Det är Svenska Köpmannaförbundet och Medborgarskolan som startat kursen och som lärare har man ingen mindre än Ian Dunlop. Ett 20-tal intresserade hade mött upp för att lyssna till Ian Dunlop på band. Fru Birgit Andersson, Sundsvall (t v), som bott sju år i USA, tittar tillsammans med en av kursdeltagarna, fröken Eva Häggström, Sundsvall, på några burkar med engelsk text.

En våldsam brand härjade i huvudbyggnaden för Sundsvalls Tekniska Skolor i kvarteret Kronolotten vid Hulivägen i Sundsvall. Huvudbyggnaden, som skulle vara inflyttningsklar i september, fick omfattande skador. Två tredjedelar av den 80 meter långa byggnaden brandskadades och skadorna uppskattas till 600 000-700 000 kronor. Branden vållades av en oljedriven byggtork vars motor exploderade. Delar av torken samt brinnande olja kastades omkring i byggnaden och antände trävirke och annat brännbart.

Idrotts- och fritidsnämnden i Sundsvall och angränsande kommuner, har lagt manken till för att erbjuda skolungdomen ett trevligt och varierande program under sportlovet. Man kan välja bland annat välja mellan ishockeyträning och schack, museibesök och simning.