Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 50 år sedan: Kraftfull bärgare och älgar i sjönöd på isflak

En ny bärgningsbil har anskaffats av firma Bärgningsbil i Sundsvall. Den nya bärgaren är en kraftig bil med en dragningskraft på 60 ton med enkelwire. Lyfthöjden bak är fem meter. Fordonet är så utrustat att det också kan användas som katastrofvagn, och med särskilda bommar kan man dra upp bilar ut älvar för att nu ta ett exempel. Företaget kommer så småningom att utöka vagnparken med några mindre vagnar. På bilden har man bärgat den gamla bärgningsbilen, som nu gjort sin tjänst och avpolletteras från sitt jobb.

Sex älgar drev till havs på ett stort isflak och befann sig vid 16-tiden ungefär 4 km från Bremö fyr. Personalen där upptäckte älgarna i kikare när det studerade isvidderna sedan den hårda västliga vinden tidigare på eftermiddagen rivit upp en kraftig råk, som sträckte sig från Åstholmen förbi Bremön och söderut mot Gran. Djuren hade troligen gått vilse i tjockan på morgonen och sedan vänt när de märkt att de närmades sig öppet vatten. Polisen och länsjaktvårdsförvaltningen har förberett en räddningsaktion, i vilken man även lovats hjälp med helikopter från flygvapnet.

Erikslunds centralskola i Borgsjö har i dagarna fått motta en utsökt samling av konserverade fåglar och övrigt svenskt vilt som finns i våra marker. Det är herr Albert Selling i Sillre, Södra, Erikslund, som skänkt de många djuren, så att eleverna vid skolan skall få ett fint åskådningsmaterial i biologiundervisningen. Sammanlagt är det 64 nummer i donationen.