Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ST för 50 år sedan: Skidskolefinal i Ånge och fyra månaders stopp för fisketrålarna i år

Annons

Barnskidskolan i Ånge hade examen både vid Mallberget och i Brinken. Sammanlagt är det 109 elever som denna kurs förkovrat sig i denna ädla sport. Nio lärarinnor har välvilligt ställt sig till förfogande och det är som vanligt Skidfrämjandet som svarat för arrangemanget. Ett mycket uppskattat inslag i examensprovet var Trollet Mulles besök. Här ses han i samspråk med lille Lars Erik Larsson, 5 år då de sammanstrålade i Mallbergsbacken där stämningen var uppe riktigt i toppvarv. Duktiga lärare denna vinter har varit fruarna Karin Röhdén, Inger Ferdinandsen, Sonja Åström, Anna-Britta Malmberg, Tolvy Holm, Birgitta Olsson, Elsa Johansson, Elin Olsson och Maja Olofsson.

Det råder tystnad och stillhet i våra fiskelägen. Snön och isen ruvar tung, och än tycks islossningen vara avlägsen. I Löran är det några fiskare som haft skötarna ute. Får ungefär till husbehov. Men det är fin strömming. Deras trålare sover vintersömnen på annan plats, i Galtström. Fem trålare ligger här gastkramade av is och översnöade. Och man räknar med att kunna komma ut möjligen i mitten av april. I fjol var det bara två veckors stopp.

Nu har Skönsmons gravkapell fått en riktig orgel, en piporgel, och den skall invigas på söndag med en liten konsert efter högmässan och kyrkkaffet. Den är byggd av den danske orgelbyggaren Troels Krohn i Hilleröd och har kostat cirka 30 000 kronor. Den har fem stämmor, vilket betyder att det är en förhållandevis liten orgel.